Amerika reméli, hogy Afganisztánban még július előtt békeegyezség születhet

Vágólapra másolva!
Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja egy washingtoni konferencián pénteken azt mondta, Afganisztánban remélhetőleg még a júliusi választások előtt megszülethet az egyezség a békéről.
Vágólapra másolva!

Khalilzad csütörtökön tért vissza hatnapos útjáról, melynek során Katarban, Pakisztánban és Afganisztánban folytatott tárgyalásokat - közvetlenül a tálibok képviselőivel is - az afgán békemegállapodás esélyeiről és feltételeiről.

A különmegbízott ugyan optimistának mondta magát, de elismerte, hogy

sok még a tennivaló az esetleges békeegyezség kimunkálásával.

Az Amerikai Békeintézetben (USIP) tartott előadásában Khalilzad azt mondta, hogy az amerikai álláspont szerint Afganisztán számára az lenne a legkedvezőbb, ha még a júliusra tervezett választások előtt sikerülne megállapodniuk a táliboknak és a kabuli kormánynak.

„Addig még van elegendő idő" – mondta. Mint fogalmazott, az elsődleges cél nem a kivonulás, hanem a békekötésről szóló megállapodás tető alá hozása.

– mondta.

Khalilzad - aki maga is afganisztáni születésű - fontosnak tartotta elmondani, hogy félreértették Donald Trump elnök álláspontját azok, akik úgy vélik, az amerikai katonák bármi áron kivonulnak.

– mondta a különmegbízott.

Mint mondta, erről már "elvi megállapodás" született a tálibokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy egyetlen terrorista csoport sem használhatja fel Afganisztán földjét az Egyesült Államok elleni támadásra.

- mondta Khalilzad, aki szerint a táliboknak egy - közelebbről nem részletezett - "mechanizmust" kell kidolgozniuk elkötelezettségük bizonyságaként.

Azt is mondta, hogy a tárgyalásokon

az amerikai fél végig ragaszkodni fog az amerikai értékrendhez, az emberi jogokhoz, a sajtószabadsághoz, a nők jogainak tiszteletben tartásához.

A diplomata mindazonáltal azt is mondta, a béketárgyalások következő szakaszában a táliboknak és a kabuli kormány képviselőinek kell egyeztetniük.

– mondta.

Donald Trump amerikai elnök már 2016-os választási kampányában ígéretet tett arra, hogy véget vet a régóta húzódó afganisztáni csatározásnak, amelyet az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-ei, amerikai földön elkövetett terrortámadások után indított meg. Tavaly decemberben bejelentette a fokozatos csapatkivonást, kedden elmondott évértékelő beszédében pedig megerősítette, hogy kormányzata le akarja zárni a végeérhetetlen háborúkat.