48 milliárd forintot nyertek a Dr. Csont főszereplői

Dr. Csont, Emily Deschanel, David Boreanaz
Vágólapra másolva!
Nem hiába vitték perre volt stúdiójukat a Dr. Csont alkotói és főszereplői, a bíróság 179 millió dolláros kártérítést ítélt meg nekik.
Vágólapra másolva!

179 millió dollárt, vagyis nagyjából 48 milliárd forintot ítélt meg a bíróság a Dr. Csont kollektívan perelő alkotóinak és főszereplőinek, Emily Deschanelnek, David Boreanaznak, Barry Josephson producernek, valamint Kathy Reichsnek, aki a szériát ihlető Temperence Brennan-regényeket írta.

A per vesztese a sorozatot gyártó és sugárzó Fox lett, a bíróság szerint elcsalta az alkotókat és szereplőket illető bevételek egy részét – a fejesek ráadásul hamisan is tanúskodtak, hogy mentsék a menthetőt, a bíró a 21st Century Fox elnökét, Peter Rice-t, a Fox TV vezérigazgatóját, Dana Waldent és a Fox TV elnökét, Gary Newmant külön elmarasztalta.

Emily Deschanel és David Boreanaz a Dr. Csont egyik promóképén Forrás: Fox

A megítélt, 179 millió dolláros összeg a Foxnak sem kis pénz – a 21st Century Fox becsült éves bevételének 0,6 százaléka –, az esetből pedig precedens lehet más ügyekben. A felperesek már a bíróságnak benyújtott panaszukban megjegyezték, hogy a Foxnál nem ez volt az egyetlen hasonló eset, többek között az X-akták és a New York rendőrei alkotóit is hasonlóképp megrövidíthették – a mostani tárgyalás lehetséges hatásait hosszan elemezte is a The Hollywood Reporter.