Ez a Minősített Fogyasztóbarát hitelek eddigi eredménye

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évben mintegy 344 milliárd minősített fogyasztóbarát hitelt folyósítottak a pénzügyi intézmények, és közel 30 ezer ügyfélszerződést kötöttek. Az átlagosan folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17 és fél év körül alakul - mondta az Origónak Fülöp Zsuzsanna, a jegybank felügyeleti sajtószóvivője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Programját 2017. nyarán indította el, ennek köszönhetően mára minden jelentős bank és takarékszövetkezet kínál fogyasztóbarát hiteleket. Ezek a termékek nemcsak árazásukban kedvezőbbek, hanem gyorsabb, egyszerűbb, és a teljes futamidő alatt ügyfélbarát kiszolgálást is nyújtanak.

A program elindításával a jegybank egyik célja volt, hogy a hitelfelvevőket a kockázatosabb, változó kamatozású lakáshitelek helyett inkább a hosszabb időszakra rögzített kamatozású, kiszámíthatóbb termékek felé terelje. Ennek megfelelően a fogyasztóbarát hitelek mind fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészletek konstrukciótól függően 5, 10, 15 évig, vagy akár a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak – mondta az Origónak Fülöp Zsuzsanna Felügyeleti sajtószóvivő (MNB).

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek népszerűsége az elmúlt másfél évben folyamatosan növekedett, ezt jól tükrözik a számadatok is.

Ebben az időszakban mintegy 344 milliárd minősített hitelt folyósítottak a pénzügyi intézmények, s közel 30 ezer ügyfélszerződést kötöttek.

A sajtószóvivő hangsúlyozta: az átlagosan folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17 és fél év körül alakul. A legtöbb hitelszerződést Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten kötötték, és

leginkább használt lakás és használt ház vásárlásra fordítják a hitelösszeget.

Legtöbben a harmincas éveikben járó fogyasztók igénylik lakáscéljaik megvalósítására a fogyasztóbarát termékeket. A legnépszerűbbek az 5, illetve 10 éves időszakra fixált kamatozású hitelek - tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

Fülöp Zsuzsanna, az MNB Felügyeleti sajtószóvivője Forrás: MNB

Hangsúlyozta: a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamatai és költségei is alacsonyabbak, mint a hasonló piaci feltételű hiteleké, ezért egy jól megválasztott fogyasztóbarát termékkel a teljes futamidő alatt akár több százezer forint is megtakarítható.

2018 decemberében egy tízéves időszakra fixált kamatozású fogyasztóbarát hitel átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM) 5,3 százalék körül mozgott.

Az ötéves időszakra fixált termékeknél ez 4,6 százalék volt, az állami kamattámogatás mellett elérhető fogyasztóbarát termékeknél pedig 3,6 százalék - fűzte hozzá.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel iránt érdeklődőknek segítséget jelenthet a minositetthitel.hu oldal, ahol nemcsak a termékjellemzőket, illetve a forgalmazó hitelintézetek listáját találják meg, hanem egy online összehasonlító kalkulátort is, amelyből az egyedi adatok megadását követően lekérdezhető, hogy adott napon a hitelintézetek milyen fogyasztóbarát hitelajánlatokat tudnak kínálni.

A fogyasztóbarát hiteleket nemcsak új hitelként, hanem korábbi, esetleg kedvezőtlenebb, drágább, vagy a devizahitelből forintosított hitelek kiváltására is lehet igényelni.

Megéri a hitelkiváltás lehetőségét megfontolni, hogy ha változó kamatozású, vagy nagyon rövid időszakra fixált kamatozású hitelünk van, hiszen egy esetleges kamatemelkedés a törlesztőrészletek emelkedését is eredményezheti ezeknél a konstrukcióknál - mondta a sajtószóvivő.

A régi hitel cseréjét akkor éri meg megfontolni, ha hosszú távon tud az új hitel kedvezőbb feltételeket biztosítani, mint például alacsonyabb kamatokat, kisebb törlesztőrészletet, vagy hosszabb időszakra, akár a teljes futamidőre fixált kamatot.

A hitelkiváltást megelőzően is megéri a minositetthitel.hu oldalon található online kalkulátor használatával legalább 4-5 intézmény ajánlatát összehasonlítani.

Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta: összességében elmondható, hogy az új hitelfelvevők is a kiszámíthatóságot értékelik, hiszen

több mint 94 százalékuk mostanra az egy évnél hosszabb időszakra rögzített kamatozású lakáshitelt választja.

Ez egy nagyon határozott javulás, hiszen az MFL indulásakor ez az arány mindössze 50 százalék volt – tette hozzá a sajtószóvivő.