A Budapest Banknak tavaly több mint 12 milliárdos nyeresége volt

Budapest Bank
Budapest, 2015. július 2. A Budapest Bank Zrt. név felirata és emblémája a Rákoskeresztúri Fiók épületének homlokzatán, a főváros XVII. kerületében, a Pesti úton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
2018-ban is jó évet zárt a Budapest Bank csoport, amely 20 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest. A lakossági új hitelkihelyezés 50 százalékkal, a kihelyezett vállalati hitelállomány 24 százalékkal bővült. A bank beszámolója szerint 12,5 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el. A nyereség főként az új hitelkihelyezés növekedésének, illetve az annak nyomán növekvő hitelállománynak, valamint a javuló portfólió minőségnek tulajdonítható.
Vágólapra másolva!

Az Origóhoz eljuttatott közlemény szerint a Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét 20 százalékkal 1.236 milliárd forintra növelte 2018-ban, míg az adózott nyereség 12,5 milliárd forint volt.

A várakozásokat meghaladó nyereséget főként a jelzáloghitelezés, személyi kölcsönök, továbbá vállalati hitelezés és lízing terén elért piac feletti növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfolió eredményezte.

Míg az egy évvel korábbi eredményhez még jelentős mértékben hozzájárult az értékvesztés és céltartalék felszabadítás, ennek összege 2018-ra jelentősen, 1,7 milliárddal csökkent.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya 22 százalékkal (826 milliárdra), ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 28 százalékkal (892 milliárd forintra) növekedett.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A bankcsoport működési költségei 2018-ban 10 százalékkal emelkedett, amely hátterében főként a növekvő marketing aktivitás, a digitalizációs költségek és a bérinfláció állnak. A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős (15,35%), ami messze a hatóságilag előírt követelmények fölötti szinten van - áll a Budapest Bank közleményében.