Feloldották a Paks II. szerződés titkosítását

Vágólapra másolva!
Közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói (úgynevezett EPC-) szerződést a Paks II. Zrt. honlapján - írja a Magyar Nemzet. A dokumentum azt igazolja, hogy jó szerződést kötött Magyarország, erős jogi garanciákkal.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, erős jogi garanciákat tartalmazó szerződést kötött Magyarország az orosz fővállalkozóval, az Atomsztrojekszporttal (a Roszatom vállalatcsoportjának tagjával). A szerződés kifejezetten kedvező Magyarország számára – írja a Magyar Nemzet a szerződésről.

A szerződéses keretrendszert az Európai Bizottság közel három éven át vizsgálta és jóváhagyta, mert teljes mértékben megfelel az uniós gyakorlatnak.

Az Európai Unió elismerte, hogy az új blokkok építésére Magyarországnak szüksége van, a blokkok visszahozzák a befektetett pénzt, és profitot is termelnek.

A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, hazai forrásból.

Vagyis Paks II. szuverenitási kérdés.

Magyarországnak szüksége van a két új paksi blokkra ahhoz, hogy a növekvő áramfogyasztás mellett az egyébként uniós szinten is rendkívül magas importarány (2018-ban 31,6 százalék) ne növekedjen tovább, hiszen külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát. A Paks II. projekt megvalósításával Magyarország célja, hogy a hazánk villamosenergia-termelésének felét biztosító Paksi Atomerőmű üzemidejük végét elérő blokkjait klímabarát, versenyképes és folyamatos villamosenergia-ellátást garantáló atomerőművi blokkokkal pótoljuk.

A magyar kormány fix (rögzített) áron a projekt „kulcsrakész" megvalósítását várja el, vagyis kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a megrendelő a két új blokkot.

A szerződés megteremti a fővállalkozó feletti kontrollt is, hiszen kizárólag a magyar megrendelő folyamatos ellenőrzése alatt valósulhat meg az eszközöknek nemcsak a beépítése, hanem a gyártása is. A felelősség pedig – a szerződés teljesítéséért és az alvállalkozók munkájáért is – kizárólagosan a fővállalkozót terheli.

A projektnek a befejezésekor

meg kell felelnie az alkalmazandó jogszabályokban, szabványokban és minden vonatkozó nemzetközi előírásban, kódexben, iránymutatásban meghatározott valamennyi nukleáris biztosítéki és nukleáris biztonsági követelménynek.

Bárminemű hiányosság esetén pedig a fővállalkozó saját költségére és kockázatára köteles a javítást, cserét elvégezni.

A fizetési ütemezés is a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően rögzített, az adó és a vámok pedig a fővállalkozót terhelik, illetve a beruházás teljes időszakára biztosítania kell a szükséges bankgaranciákat is.

A szerződés szerint ötödik blokknak 2024. december 31-re, a hatodiknak 2025. december 31-re kell elkészülnie (ezek a dátumok értelemszerűen a projekt felfüggesztésével járó, 22 hónapos brüsszeli vizsgálat előtti, 2014-es állapotot tükrözik).

Ha nem megfelelő működés miatt az elvártnál kevesebb áramot termel az adott blokk, a fővállalkozónak kompenzációt kell az üzemeltető Paks II Zrt.-nek fizetnie.

A részletes műszaki ajánlat nem nyilvános – ám korábban több alkalommal elhangzott, hogy

a legszigorúbb magyar és európai követelményeknek megfelelően Fukusima-álló erőmű épül.

A 11 ezer tételt tartalmazó kritériumrendszernek megfelelően

a létesítmény rendkívül extrém külső hatásokat is kibír, akár egy utasszállító repülőgép rázuhanását is.

A nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, hogy a szerződést érintő esetleges jogvitában svájci választottbíróság jár el.