Az Egyesült Államok olajszállító hajózási vállalatokat sújt szankciókkal

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium péntektől szankciókkal sújt olyan hajózási vállalatokat, amelyek venezuelai nyersolajat szállítottak, vagy szállítanak Kubába.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint négy tengerhajózási társaságot érintenek a pénzügyi büntető intézkedések, amelyekkel befagyasztják a vállalatok esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai vállalatoknak és egyéneknek, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.

„Továbbra is célba vesszük azokat a társaságokat, amelyek venezuelai olajat szállítanak Kubába. A venezuelai nyersolaj a venezuelai népé, és nem használható fel kereskedelmi eszközként annak érdekében, hogy hatalomban tartsanak egy diktátort és meghosszabbítsák az elnyomást" - olvasható a közleményben, amelyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter írt alá.

Azt is írták, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalma megőrzése érdekében a kubai hadsereg és titkosszolgálat támogatására épít, mert a venezuelai nép támogatását már elveszítette.

A szankciókkal sújtott hajózási vállalatok közül három libériai zászló alatt hajózik, egyet pedig Olaszországban jegyeztek be. A cégek mellett kilenc tartályhajó is a szankciós listára került.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken ismételten azzal vádolta meg Kubát és Kínát, hogy Maduro kormányának támogatásával hozzájárul a dél-amerikai ország gazdasági összeomlásához. Az amerikai diplomácia irányítója azt mondta, nyilvánvaló az orosz katonák jelenléte Venezuelában.