Vágólapra másolva!
Szinte felfoghatatlan az a bravúr, amit a magyar női kosárlabda-válogatott elért Nisben az Európa-bajnokságon. Olaszország 59-51-es legyőzése után Európa legjobb nyolc csapata között vagyunk, egy lépésre az olimpiai selejtező elérésétől. Örömszavak Nisből.

Kiküldött munkatársunk jelenti Nisből.

„Ez csoda és ez a csapat már másodszor csinált csodát" – mondta az örömittas magyar szövetségi kapitány, Székely Norbert.

Székely Norbert szövetségi kapitány boldogsága Forrás: FIBA

Amikor nem dobunk triplát, akkor is képesek vagyunk arra, hogy más helyzetből szerezzünk pontokat.

Ezek a lányok felszedik egymásért a pályát. Ez az egység az erőnk.

A meccset 18 percig tökéletesen kontroll alatt tartottuk, majd akkor jött egy rövidzárlat. De – furcsa lesz, amit mondok -, jó, hogy jött, mert ebből is tudtunk változtatni és a második félidőben mi diktáltuk a sebességet. Az egész meccsen gondolatban, fizikailag előrébb voltunk, mint az olaszok"

Ez a siker a magyar csapatot a legjobb nyolc közé lökte. Ez azt jelenti, hogy a szombati szünnap után vasárnap egy tét nélküli meccs jön a törökökkel, majd három nap szünet. Ezt hogyan tudják áthidalni?
Ez egy teljesen új helyzet lesz a csapat számára, nem gondolkodtunk mindezen, mert álmunkban

Ki fogjuk találni, ezt hívják újratervezésnek.

Ez a csoportelsőség azt is jelenti, hogy a negyeddöntőben a könnyebb ágon vagyunk, azaz ellenfelünk az A, vagy a B csoportból érkezik.
Ezt tudtuk, de nem számolgatunk. Majd a sors eldönti, kivel játszunk a nyolc között.

A Sopron játékosa, Dubei Debóra egyre jobban formába lendül. Ő így beszélt az Origónak:

De én csak titkon bíztam abban, hogy ide eljuthatunk. De már most mondom, hogy ennek a történetnek nincsen vége. Az olimpiai selejtezőhöz hatba kell jutni. De a török meccset is komolyan vesszük vasárnap.

Dubei Debóra a labdával Forrás: FIBA

Azon a mérkőzésen nem lesz rajtunk akkora nyomás, hiszen a nyolc közé jutással ezt a terhet leráztuk magunkról.

Muszáj lesz élesen játszani a törökök ellen, nem lazíthatunk.

Ami még óriási, hogy a nyolc között nem találkozhatunk a D, azaz a halálcsoport (ott vannak a belgák, az oroszok, a szerbek és a fehéroroszok) egyetlen tagjával sem. Megmentettük ettől magunkat, eszméletlen dolog. Ezzel az olimpiai selejtező elérésére is van sanszunk."

A csapatkapitány, Raksányi Krisztina egy ikonikus hármast dobott egy nagyon kiélezett pillanatban.

Raksányi Krisztina mintaszerű védekezése Forrás: FIBA

Óriásit melóztunk, védekezésben Európa két legjobb támadóját, Zandalasinit és Sottanát is kivettük a játékból.

A második negyed vége nem sikerült jól, de pont ez a csapat erőssége, hogy hátrányból vissza tudott jönni. A lendület nem törhet meg, a törökök ellen mindent nagyon komolyan veszünk."

Horti Dóra emberfelettit dolgozott a palánk alatt.

Mindig leplezetlen irigységgel néztem az olimpiai játékokat, arról álmodoztam, milyen jó lenne ott lenni.

Horti Dóra elképesztő játékkal rukkolt elő Forrás: FIBA

Az olaszok ellen jól ment a játék, tehermentesíteni tudtam Határ Bettit, akire nagyon készültek az olaszok. A csapattársaim tömtek labdákkal, mert tudták, hogy lehet sanszom. Egészen őrület az, ami történt.

C csoport, 2. forduló: Magyarország-Olaszország 59-51 (18-11, 7-15, 14-7, 20-18)
Pontszerzők: Horti 13, Határ 10, Turner 10, Raksányi 8, Zele 7, Studer 6, Dubei 5, illetve Sottana 16, Cinili 12, Zandalasini 9, Romeo 7, Cubaj 4, Andre 2, Dotto 1

A magyar válogatott tehát vasárnap 16.00-kor a továbbjutás szempontjából tét nélküli meccset játszik a törökökkel. Utána három nap szünet következik, majd csütörtökön jön a negyeddöntő, ahol az A csoport harmadikja és a B csoport második csapata közül az egyikkel játszunk. Ezzel a győzelemmel tehát lekerültünk a halálágról.