A svájci ügyészség vádat emelt a német futballszövetség három volt vezetője ellen

World Cup scandal -Switzerland accuses ex-DFB bosses Niersbach and Zwanziger. DFb German Football Association black box office WORLD CHAMPIONSHIP bribes SP voices purchased TOURNAMENT WORLD CUP aktuellSPORT award scandal sports bribery FOOTBALL Achmiergel
World Cup scandal -Switzerland accuses ex-DFB bosses Niersbach and Zwanziger Archive photo: FOTOMONATGE: The tax investigation has made the big hit versus the DFB: In the course of the Erwithtlungen around the 2006 World Cup dozens of officials searched the federation headquarters of the DFB in Frankfurt. The Erwithtler make heavy accusations against President Wolfgang Niersbach (right) and predecessor Theo Zwanziger. The accused threatened for up to five years imprisonment.Korruptionsverdacht the DFB in the awarding of the Football World Cup 2006. FOTOMONTAGE. ¬ | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A svájci ügyészség vádat emelt a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három volt vezetőjével szemben a 2006-os németországi világbajnokság rendezésével kapcsolatos vesztegetési ügyben.

A keddi bejelentés szerint az egyaránt korábbi német futballelnök Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach, valamint a volt főtitkár Horst Schmidt mellett a korábbi svájci FIFA-főtitkár, Urs Linsi ellen is vádat emelnek.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a vádlottak megtévesztették a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) illetékes testületének tagjait, hogy

pontosan milyen célokra fizettek ki 6,7 millió eurót (2,1 milliárd forintot).

Azt is közölték, hogy a 2006-os torna DFB-s szervezőbizottságának vezetője, Franz Beckenbauer is gyanúsított az ügyben, de ellene külön folytatják az eljárást, mert az egészségi állapota miatt - a jelenlegi orvosi prognózisok szerint - nem tudna részt venni a szövetségi büntetőbíróságon indítandó perben.

Wolfgang Niersbach (jobbra) és Theo Zwanziger egy pénzestáska társaságában az AFP fotómontázsán Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoemann/Sven Simon

A vádemelés a Der Spiegel című német hírmagazin egy 2015-ös jelentésével kapcsolatos, amely szerint a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna kijelölése előtt. A lap szerint az illegális ügyletek finanszírozására létrehoztak egy titkos "fekete kasszát", amelyet az adidas német sportszergyártó vállalat 2009-ben elhunyt vezérigazgatója, Robert Louis-Dreyfus töltött fel.

A svájci legfőbb ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy 2002 nyarán Franz Beckenbauer felvett 10 millió svájci frank magánkölcsönt Robert Louis-Dreyfustól.

A 6,7 millió eurónak megfelelő összeg egy svájci ügyvédi irodán keresztül egy katari vállalat számlájára került.

A vállalat tulajdonosa Mohamed bin Hammam volt, Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnöke, a FIFA egykori alelnöke, aki a kifizetések idején a FIFA végrehajtó bizottságának és pénzügyi bizottságának tagja volt.

A közlemény szerint nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mire fordították a Beckenbauer révén Louis-Dreyfustól szerzett pénzt, a többi között azért, mert a katari hatóságok nem válaszoltak az ügyészség 2016-ban előterjesztett jogsegélykérelmére.

Franz Beckenbauer (szemben) neve sem maradt makulátlan az ügyben Forrás: AFP/Lluis Gene

Azt viszont feltárták, hogy a kölcsönt 2005-ben fizették vissza Robert Louis-Dreyfusnak. Az összeget a német szervezőbizottság egyik számlájáról a FIFA egy számlájára utalták, majd onnan még aznap továbbították Louis-Dreyfus egy Svájcban vezetett bankszámlájára.

Ebben az időszakban a szervezőbizottság elnöksége négy főből állt,

a kedden megvádolt három egykori német sportvezető és Franz Beckenbauer volt a testületben

– emelték ki a közleményben. Hozzátették, hogy Robert Louis-Dreyfus már 2003 nyarán a szervezőbizottság elnökségéhez fordult, mert Beckenbauer nem törlesztette a tartozását a megbeszélt rend szerint.

A négy sportvezető tudta, hogy a szervezőbizottság illetékes testülete - amelyet az összeg nagysága miatt feltétlenül be kellett vonni az ügybe - nem járult volna hozzá ahhoz, hogy a DFB, illetve bizottság forrásaiból fizessék ki Beckenbauer adósságát. Ezért egy 2005. április 8-án tartott ülésen valótlanul, a testületet megtévesztve azt állították, hogy a torna nyitóünnepségének költségeire kell átutalni a pénzt a FIFA-nak.

Valójában ekkor már létezett egy megállapodás a német sportvezetők és Urs Linsi között arról, hogy a pénzt a FIFA számlájáról azonnal továbbítják Robert Louis-Dreyfusnak. Urs Linsi ekkor a FIFA főtitkára volt, ő gondoskodott arról, hogy a DFB-től beérkező összeget Franz Beckenbauer tartozásának törlesztésére fordítsák - közölte az ügyészség.