Mélyponton a réz, vajon most kell vásárolni?

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Kétéves mélypontra szakadt a réz határidős árfolyama, ahogy a piacon eluralkodott a pánik a kereskedelmi háború eszkalálódása miatt. Egyre többen félnek ugyanis attól, hogy az USA és Kína közti konfliktus az egész világgazdaságra komoly negatív hatással lesz, ez pedig a nyersanyagpiacokat is érinti.
Vágólapra másolva!

A hétfői kereskedés során a réz határidős árfolyama megütötte a 2,5315 dollárt, amire 2017 júniusa óta nem volt példa – írja a CNBC. A gyengülés mögött több tényező együttes hatása áll. Egyrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésén kiábrándította a kamatcsökkentésekben bízó befektetőket, másrészt a kereskedők egyre jobban félnek attól, hogy az USA és Kína közti konfliktus a mélybe rántja a világgazdaságot.

A réz nyári összeomlása pedig arra utal, hogy az idei év második felében is a volatilitás fogja meghatározni a piacokat, különösen, ahogy fokozódik a széleskörű gazdasági recessziótól való félelem.

A bizonytalanság elsődleges oka azonban a kereskedelmi konfliktus az USA és Kína között. Az Egyesült Államok ugyanis a múlt héten újabb kínai termékeket sújtott vámokkal, majd Kína hétfőn engedte gyengülni a jüant, amely így átlépte a 7 jüan/dolláros lélektani határt.

A réz árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A réz pedig igen fontos indikátora a világgazdaság fundamentális teljesítményének, vagyis a nyersanyag elmúlt időszakban tapasztalt beszakadása komoly aggodalomra ad okot az elemzők körében.

A Morgan Stanley egyébként közölte, amennyiben a kereskedelmi háború még inkább eszkalálódik, úgy 3 negyedéven belül beüthet egy globális recesszió.

Konkrétan a réz szempontjából viszont komoly gond lehet, ha a kínai gazdaságélénkítő lépések nem képesek ellensúlyozni a kereskedelmi háború negatív hatásait. Ebben az esetben ugyanis túlkínálat alakulhat ki a rézpiacon, amelyet a világgazdaság nem lesz képes felszívni – további nyomás alá helyezve a réz árfolyamára.

Világgazdasági szempontból a réz azért van kitüntetett helyzetben, mert a nyersanyagot széles körben használják az építőiparban.

Nem minden nyersanyag szenvedi meg azonban az élénkülő pesszimizmust. A klasszikus menedékeszköznek számító arany határidős jegyzése például hatéves csúcsra emelkedett a hét elején. Az ezüst, a platina, valamint a palládium árfolyama szintén erősödött a felfordulás közepette.