Helyi vállalkozásoknak segítő Városi Tőkealap indul Debrecenben

confident young job applicant White Collar Worker Businesswoman Businessman Women Females Males Two People Business Relationship Job Search Incentive Resume Job Interview Recruitment Dangling a Carrot Congratulating 30-39 Years 20-29 Years Young Adult Smi
A young female job candidate is shaking hands with her prospective employer. She is smiling confidently and looking him in the eye . She is holding her cv resume . they are both standing in a modern office interior.
Vágólapra másolva!
Tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Az új Alap célja, hogy a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatokat finanszírozza. Elsőként Debrecen város gazdaságának további fejlesztését támogató Debreceni Városi Tőkealap indul el 10 milliárd forint keretösszeggel. A tőkealapból helyi vállalkozók ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást.
Vágólapra másolva!

Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. 2006 óta foglalkozik növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalkozások, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdaságilag kiemelt projektek tőkefinanszírozásával - írja a társaság Origóhoz eljuttatott közleményében.

A társaság indulása óta közel 66 milliárd forintot összegben ruházott be hazai vállalkozásokba.

2019-ben elfogadott új stratégiájának részeként két alapkezelő került a tulajdonába, így lehetővé vált, hogy a társaság különleges szakértelmet igénylő tematikus alapokat is kezeljen. Kiemelt szerep vár a most elinduló, az MFB Invest Zrt. tulajdonában lévő Városi Tőkealapokra.

A Debreceni Városi Tőkealap Magyarországon bejegyzett, döntően Debrecen és Hajdú-Bihar megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni, ezáltal a régió vállalkozásai számára növekedési lehetőséget biztosítani.

Kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók az alapból.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/

A Tőkealap nem csupán a régió tradicionálisan erős iparágaira, - mint például a gyógyszeriparra vagy vegyiparra – fókuszál, hanem bármely iparági szektorba befektethet, amennyiben a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges, valamint a vonatkozó uniós elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik. A Debreceni Városi Tőkalap 10 milliárd forint keretösszeggel, 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal indul.

Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió forint és 1 milliárd forint között alakul.

Az Alap működése októberben indul. Az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az exitig. Az önkormányzat többek között a projektek felkutatásában játszik fontos szerepet.