Vágólapra másolva!
Történelmi sikerre készül a Vasas női röplabdacsapata a Bajnokok Ligájában. Korábban még egy magyar klubnak sem sikerült főtáblára jutnia a legrangosabb európai kupasorozatban, a kedvező sorsolásnak köszönhetően most azonban reális esély adódott erre. A magyar bajnok Montenegróban, a Luka Bar együttese ellen kezdi a selejtezősorozatot, és idegenben is egyértelműen a győzelem a célja.

Se olasz, se lengyel, se más sztárcsapat nem nehezíti a dolgát a Vasasnak, hogy történelmi tettet hajtson végre. A Bajnokok Ligája 20-as főtábláján 18 hely már elkelt, a további kettőért hét együttes vív meg két körben. A Vasasra először az „örökös" montenegrói bajnok, a Luka Bar csapata vár. A tengerparti város klubja az ország függetlenedése (2006) óta minden idényben döntőzött hazája bajnokságában, az elmúlt hét kiírásban pedig nem volt nála jobb. Sőt, ez idő alatt még csak meccset sem veszített a három nyert mérkőzésig tartó fináléban, nem lesz tehát egyszerű dolga az óbudai együttesnek.

A Vasas már vasárnap reggel útra kelt, Bécsig a csapatbusszal utazott, onnan pedig repülővel Podgoricába, Montenegró fővárosába.

Nem indult zökkenőmentesen a túra, ugyanis a busz a schwechati reptér előtt néhány kilométerrel durrdefektet kapott az autópályán.

Szerencsére senkinek nem esett baja, és Görgényi Gábor sofőr gyors kerékcseréjének köszönhetően még a gép elérése sem forgott veszélyben.

Ennyi maradt a busz jobb hátsó gumijából Forrás: Origo

A csapat a tervezettnek megfelelően érkezett meg az Adriai-tenger partjára, ahol egy könnyű ebéd után este egy átmozgató kondiedzést, majd videoelemzést tartott Jakub Gluszak vezetőedző, ezeket hétfőn két labdás edzés és újabb videózás követte.
A lengyel szakember szerint nagy kihívás előtt állnak, de tökéletes koncentrációval már idegenben nagyot léphetnek a következő kör felé.
A klub számára új verseny lesz a Bajnokok Ligája, és nagyon szeretnénk elérni a csoportkört.

Gluszak hozzátette, hogy számára nem jelent nyomást, hogy mindenki a történelmi sikert helyezte kilátásba, a szerencsés sorsolás a sport része, nekik csak arra kell koncentrálni, hogy hibátlanul játsszák a saját játékukat. Elmondta, hogy mindenki régóta várja ezt a pillanatot, tele vannak energiával, és mentálisan is felkészültek.

Az ellenfélről is beszélt a tréner:
„A Luka Bar nagyon fiatal csapat, van két nagyon erős játékosuk, az átlójuk és a szélső ütőjük, utóbbi 195 centiméter magas. Részletesen kielemeztük őket, megvannak a gyengeségeik és ennek megfelelően dolgoztuk ki a taktikát. Ha azt sikerül betartani, akkor itt is győzhetünk, és ez a célunk is."

A mérkőzés helyszíne a 3000 fő befogadására alkalmas Topolica Sports Hall lesz, amit a röpicsapat és a kosarasok közös otthona. A sportcsarnok festői környezetben fekszik, az egyik oldalról a 2000 méter magas hegyek, másikról a tenger határolja, míg közvetlen szomszédságában található az impozáns Szent Jovan Vladimir templom, a város egyik nevezetessége.

A gyönyörű Szent Jovan Vladimir templom Forrás: Origo

A csapat azonban nem várost nézni jött, hanem hogy megtegye az első lépést a bravúr, azaz a BL-főtábla felé vezető úton, és könnyű helyzetbe hozza magát a jövő heti, budapesti visszavágóra.

A mérkőzést a DigiSport1 kedden este 18 órától élőben közvetíti.