Milyen piacokon érdemes most részvényt vásárolni?

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piaci részvények a kereskedelmi feszültségek ellenére is tartósan vonzók. Ez pedig arra is utal, hogy a térség tovább halad a stabilizáció útján. Úgy tűnik tehát, egyre inkább változóban van a fejlett és feltörekvő piacok közti globális dinamika.
Vágólapra másolva!

Miközben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus negatív hatást gyakorol világgazdaság egészének növekedésére, a feltörekvő piacok, illetve azok részvényei, tartósan stabilak maradtak a viharokban is. Ebben a hónapban látható volt, hogy a kereskedelmi háború enyhülésének kilátásai újra megnövelték a kockázatvállalási hajlandóságot a befektetők körében.

Ennek eredményeként egyre többen mozdultak el olyan, hagyományosan biztonságos menedéknek tartott eszközöktől, mint az állampapírok vagy az arany.

Itt jönnek be a képbe a feltörekvő piaci részvények. Bár a geopolitikai feszültségek tartós piaci volatilitást idéztek elő, a feltörekvő eszközök mégis pozitív kilátásokkal bírnak – mondta a CNBC-nek Chetal Sehgal, az Andrew Ness portfólió menedzsere.

A háttérben az áll, hogy a világ nagy központi bankjai kamatcsökkentéseket hajtanak végre, ráadásul Indiában idén már ötödik alkalommal csökkentette a jegybank az irányadó kamatszintet. Az Európai Központi Bank és az amerikai Federal Reserve szintén lazító intézkedéseket hajtott végre az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy ösztönözze a gazdaságokat.

Egyre népszerűbbek a feltörekvő piacok Forrás: EyePress News

Ráadásul Sehgal úgy számol, hogy ez a trend folytatódik majd nagyobb feltörekvő gazdaságokban is, mint India, Brazília, Oroszország vagy Mexikó. Ehhez jönnek még, hogy a feltörekvő piacokon javuló vállalati eredményekre lehet számítani. Ez pedig a részvénybefektetőknek elég jó hír, tekintettel arra, hogy jelenleg a feltörekvő részvények erősen alulértékeltek – tette hozzá az elemző.

Mindazonáltal a feltörekvő piaci részvények sem voltak teljesen immunisak a piaci volatilitással szemben az elmúlt hónapokban.

Az MSCI Emerging Market index (amely globálisan méri a feltörekvő részvények teljesítményét) 6 százalékot gyengült az elmúlt hat hónap során, azonban az idei év egészében 6 százalékos az emelkedés. Ezzel együtt számos elemző számít arra, hogy a feltörekvő eszközök jobban teljesítenek majd, mint a fejlett piaci eszközök.

Következésképpen úgy tűnik, egyre inkább megváltozik a dinamika a feltörekvő és a fejlett piacok között.

A világgazdasági lassulástól való félelem ugyanis nagyobb arányban vált kis gyengélkedést a fejlett piaci eszközök körében, miközben a befektetők egyre vonzóbbnak látják a feltörekvő papírokat.