Fontos tudnivalók a babaváró hitelről

magasba emelt baba, anyuka és baba
Rengeteg gyereket emelnek a magasba a hétvégén
Vágólapra másolva!
Más hitelfelvevőkhöz képest is még inkább megéri a banki fizetési moratórium igénybevétele az idén március 18-ig babaváró kölcsönszerződést kötött ügyfeleknek. Ők az első öt évben nem fizetnek kamatot, tehát a fizetési stop alatt ilyen tartozásuk nem halmozódik fel. Ha pedig megszületik a második és harmadik gyerek – és az első baba után a család nem kért még törlesztési szüneteltetést – a felfüggesztés miatt nagyobb tőkeösszeget engednek el nekik - hangsúlyozzák a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében kormányrendeletben elrendelt fizetési moratórium a 2020. március 18-ig folyósított babaváró kölcsönökből eredő fizetési kötelezettségekre is vonatkozik. Ahogy korábban az MNB szakértői is rámutattak, a fizetési halasztás lehetőségével számos esetben megéri élni, ugyanis azzal az adósok kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek. Vajon ez a babaváró kölcsönök esetében is így van-e?

A babaváró kölcsön egy speciális személyi kölcsön konstrukció, amelynél az adósok a futamidő első öt évében nem fizetnek ügyleti kamatot.

A babaváró hitelre vonatkozó szerződések 2019. július 1. napjától köthetők, így jelenleg ez valamennyi ilyen kölcsönnel rendelkező adós esetében irányadó.

A babaváró hitel egy speciális személyi kölcsön konstrukció Forrás: Shutterstock

Az érintett adósok által fizetett törlesztőrészlet csak tőkét, valamint 0,5 százalék kezességvállalási díjat tartalmaz. Az első öt év kamatmentessége miatt a babaváró kölcsönöknél a kamattartozás növekedésével tehát nem kell számolnia az adósoknak, ha a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó feltételek a moratórium időtartama alatt is folyamatosan fennállnak (így például a hitelfelvevő házastársak nem válnak el).

Érvek a fizetési haladék választása mellett

A kormány továbbá úgy rendelkezett, hogy

a fizetési moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetniük.

Bár a moratóriumhoz köthető futamidő-hosszabbítás ideje alatt már fel fog merülni a kezességvállalási díj, azt majd csak a fennmaradó, jóval alacsonyabb tartozás arányában számítják.

Mi történik a hitelekkel a törlesztési moratórium alatt?

A fizetési moratórium idén március 19-től mintegy 9 hónapig, 2020. december 31-ig tart (ezen időtartam a kormány döntésével meghosszabbítható). A felhalmozódó tőke-, kamat- és díjfizetési tartozást nem engedik el, hanem a törlesztési kötelezettség későbbre halasztódik. Ezért (is) fontos az aktuális élethelyzethez igazodó, átgondolt fogyasztói döntés a fizetési halasztás vagy a moratórium alatti törlesztés közötti választáshoz.

Ha a babaváró kölcsön adósa él a halasztás lehetőségével – akár annak ellenére is, hogy a döntés pillanatában előreláthatólag képes lenne a törlesztésre – akkor a meg nem fizetett törlesztőrészletek összegét megtakaríthatja, vagy a jelenlegi helyzetben felmerülő kiadásokra, esetleg a későbbiekben akár a babaváró kölcsön előtörlesztésére is fordíthatja.

E kölcsön esetében az előtörlesztés díjmentes, azonban amennyiben nem születik gyermek, és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön összegének 50 százalékát elérő előtörlesztés történik, az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni.

A babaváró kölcsön speciális sajátosságai miatt tehát az adósok még kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fizetési haladék igénybevételével.

Több gyerek vállalása esetén még inkább megfontolandó a fizetési haladék igénybevétele Forrás: Shutterstock / Készítette: kudla

Ha több gyereket vállalunk

Amennyiben a babaváró kölcsön szempontjából második vagy harmadik gyermek vállalását tervezi az adós, és még nem élt az első gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés lehetőségével, akkor még inkább megfontolandó a fizetési moratórium igénybevétele. A gyermekvállalási támogatást ugyanis a fennálló kölcsöntartozás százalékában határozzák meg, márpedig a fizetési moratórium igénybevétele esetén a tőketartozás nem csökken, ezáltal magasabb mértékű gyermekvállalási támogatást vehet igénybe az adós.

Mely fogyasztói hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?

A törlesztési moratórium a 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozik, ideértve a munkáltatói kölcsönöket is. A törlesztési halasztás kiterjed továbbá a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevők esetén a bérleti díj fizetésére és a vételár részletfizetésre is, azaz ezek teljesítésére is haladékot kapnak a fogyasztók.

Fontos, hogy a gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmek benyújtási határideje a gyermek születését követő 60. nap.

Ügyintézés járványhelyzetben

Jelentős különbség a fizetési moratórium és a babaváró kölcsönkonstrukció adta halasztási lehetőség között, hogy a jelenlegi szabályok szerint a koronavírussal kapcsolatos intézkedések keretében hozott fizetési haladék csak 2020. december 31-ig, míg a gyermek születése kapcsán kért szüneteltetés 3 éves időtartamra szól.

A hitelügyintézést kényelmesen bonyolíthatjuk le otthonról Forrás: Shutterstock

Elvárás többek között, hogy az elektronikusan kiállított, és az adott hatóság által az ügyfél Ügyfélkapujára megküldött dokumentumokat, így a babaváró kölcsönhöz szükséges így kiállított elektronikus TB-igazolást is fogadják el az intézmények. A további elektronikus ügyintézési lehetőségekről, például a babaváró kölcsön online felvételéről az ügyfelek a hitelnyújtók honlapján tájékozódhatnak

A cikk szerzői, dr. Tóth Szandra, az MNB vezető fogyasztóvédelmi szakértője és Szakács János, az MNB főosztályvezetője