Hogyan készítsünk joghurtot házilag?

joghurt
Vágólapra másolva!
Sokat halljuk, hogy a joghurt az egészséges táplálkozás része, ám egyáltalán nem mindegy, milyet eszünk. A házi joghurttal például nem lőhetünk mellé, ezért itt van egy recept, amely alapján elkészíthetjük. Első hallásra nehéz vállalkozásnak tűnhet, ugyanakkor hamarosan kiderül, hogy valójában meglehetősen könnyű.
Vágólapra másolva!

1. lépés: a tej kiválasztása

Bármilyen tejet választhatunk, ugyanakkor tudni kell, hogy minél egészségesebb maga a tej, annál egészségesebb lesz a joghurt is. A legjobb választás természetesen ebben az esetben is a házi tehén- vagy kecsketej.

A joghurt elkészítéséhez körülbelül 3,7 liter tejre van szükség.

Ha bolti tejet választunk, akkor mindenképp magasabb zsírtartalmút vegyünk. Minél magasabb a zsírtartalom, annál sűrűbb lesz a belőle készült joghurt.

Joghurt. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

2. lépés: a tej felforralása

Öntsük a tejet rozsdamentes acél edénybe és kezdjük el melegíteni, amíg eléri a 80-90 fokot. Ezt hőmérővel könnyen tudjuk ellenőrizni. Így elpusztulnak a felesleges baktériumok, plusz megváltozik a fehérjék térszerkezete. Ez azt jelenti, hogy nem fog csomókban összeállni a joghurtunk.

3. lépés: a tej lehűtése

Amint a tej eléri a 80-90 fokot, öntsük az egészet egy nagy befőttesüvegbe. Hagyjuk lehűlni 46 fokra. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha a befőttesüveget hideg vízbe tesszük. Érdemes a tetejét lazán rátenni, hogy még véletlenül se kerüljön a tejbe szennyeződés.

Vigyázzunk! Ha hideg vízbe állítjuk az üveget, gyorsabban kihűl a tej, mintha csak a pulton hagynánk, de, ha túl hideg a víz, az üveg meg is repedhet.

4. lépés: a kultúra hozzáadása

Miután a tej elérte a 46 fokot, adjunk hozzá literenként 2 evőkanál boltban vásárolt natúr joghurtot. Keverjük el benne, azután tegyük vissza rá a tetőt.

5. lépés: a joghurt érlelése

Ezután a joghurtot állandó hőmérsékleten, 46 fokon kell tartani, tehát mehet a sütőbe. Ha a hőmérséklet meghaladja ezt az értéket,

akkor fennáll a veszélye annak, hogy megöli a kultúrát.

Az optimális tartomány 35-46 fok. A joghurtot legalább 10-12 órán keresztül kell ezen a hőmérsékleten tartani.

6. lépés: a joghurt átszűrése

Tegyünk egy fehér, tiszta konyharuhát egy edény fölé, öntsük rá a joghurtot. Így az anyagon keresztül lecsöpög a savó, a joghurtunk sűrű és krémes lesz. Amint átszűrtük, mehet a joghurt a hűtőbe és fogyaszthatjuk ízlés szerint. Használhatjuk süteményekbe, adhatunk hozzá bármilyen gyümölcsöt vagy müzlit.