Izgalmas tárgyakat rejtett a 3600 éves tinédzser szarkofágja

egyiptom, szarkofág
A szarkofágot egyetlen szikomorfából faragták ki
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium jelentése szerint a régészek egy tizenéves lány ősi múmiáját tárták fel Luxorban. Az előkelő tinédzsert egykor számos temetkezési tárggyal, köztük értékes ékszerekkel temették el mintegy 3600 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megromlott a múmia állapota

A felső-egyiptomi Luxorban folytatott ásatások során egy 1,75 méter hosszú, egyetlen szikomorfából kifaragott fakoporsót találtak a régészek egy agyagtéglából készült fülke mellett, számos temetkezési tárggyal együtt.

A szarkofágot fehér habarccsal kenték be, a vörösre festett belsejében pedig egy bal oldalán fekvő, alig lány elég rossz állapotú maradványait találták meg.

Az egyiptomi-spanyol régészcsoport szerint a tinédzser korú nő 15 vagy 16 éves lehetett, amikor valamikor a 17. dinasztia uralkodása idején, időszámításunk előtt 1580 és 1550 között elhunyt.

Egy csaknem 3600 éves, fából készült szarkofágra bukkantak a régészek a Luxorban folytatott ásatáson Forrás: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

– mondta José Galán, a régészeti misszió igazgatója a LiveScience tudományos online portálnak. – Két spirális alakú, vékony fémlevélt formázó fülbevalót, valamint két gyűrűt találtunk az ujjain és négy nyakláncot a múmia mellkasán.

Előkelő származású lehetett

Az egyik gyűrűt csontból, a másikat fémből készítették és mindkettőbe egy-egy kék üveggyöngyöt is beépítettek. Ezekhez hasonlóan valamennyi nyaklánc is igen egyedi kialakítású: egyenként 62-74 centiméter hosszúak és egy úgynevezett mázas kerámia kapcsolja össze őket; sötétebb és világosabb színű, kerek gyöngyökből készültek, de némelyikre üveggyöngyöket is felfűztek.

Több nyakéken Hórusz, a sólyomként ábrázolt isten látható.

Az ékszerek, valamint a temetkezési helyen talált egy pár vörös bőrcipő, bőrcsíkkal összekötözött bőrlabdák, valamint egy macskapár és rózsák miatt azt feltételezik, hogy az eltemetett tinédzser előkelő származású lehetett.

A szarkofágot egyetlen szikomorfából faragták ki Forrás: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

– tette hozzá Galán. – A lábbeliket vörösre festették és Bész isten, valamint Taweret ókori egyiptomi istennő, az asszonyok, terhes anyák és gyermekek gyámolítójának képeit vésték bele.

A szakemberek szerint ezek arra utalhatnak, hogy a nő szeretett táncolni és sportolni. A szarkofág másik oldalán egy agyagból készült, miniatűr koporsót is találtak, amelyben négy lenvászonba csavart, fából készült szobor feküdt.