Felesküdött Izrael új, harmincötödik kormánya

GANZ, Beni; NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjah kormányfő (j.) az izraeli parlamentben, a kneszetben.
Vágólapra másolva!
Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámin Netanjahu ötödik kormánya - jelentette a helyi média vasárnap.
Vágólapra másolva!

Netanjahu miniszterelnöknek és Beni Ganc "csereminiszterelnöknek" kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjahu korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.

Benjámin Netanjahu a 12-es kereskedelmi televízió egyenes adásában közvetített beszédében ismertette minisztereinek névsorát, amely

meglepetésre 19 nevet tartalmazott, miközben a Kék-fehér párt nevében Beni Ganz csak 15 minisztert nevezett ki.

Ezzel megváltozott a koalíciós megállapodásban született paritás elve. A koalíciós szövetség szerint ugyanis egyenlő számú minisztériumot kellett volna létrehozniuk az egymást váltó miniszterelnököknek, vagyis Netanjahunak és az őt az egyezmény szerint másfél év múlva váltó Ganznak.

Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke, az átmeneti kormány miniszterelnöke hivatali eskütételére érkezik az izraeli parlamentben, a kneszetben Jeruzsálemben 2020. május 17-én. Forrás: MTI/EPA/Pool/Alex Kolomienszki

Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat.

A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje.

A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot ketté vagy háromfelé osztottak, hogy minden miniszterjelöltnek jusson hivatali teendő. Így például az oktatási minisztérium hatásköréből kikerült a felsőoktatás ügye, önálló lett a vízügyek ellenőrzése, és a belbiztonsági minisztériumból kiszervezték a "közösségfejlesztés és támogatás" kérdéskörét.

Ezt az utóbbi hivatalt Orly Levi-Abukszisz kapta Benjámin Netanjahutól. Levi-Abukszisz a választásokon a baloldali pártszövetség egyik képviselőjelöltje volt, majd a törvényhozásba bejutva kivált a baloldalból és belépett a jobboldali tömbbe, és Netanjahu kormányalakítását támogatta.

Beni Ganznak egyelőre csak tizenöt minisztere lesz, ugyanis mindeddig nem talált senkit a kisebbségi tárca élére, ahová nem zsidó, hanem lehetőleg arab politikust, vagy közéleti szereplőt keres.

Az új kormányt a kneszet képviselői 73-46 arányban megszavazták.

Ezután Jarív Levin volt turisztikai minisztert, Netanjahu jobbkezét, megválasztották a kneszet új elnökévé. Levin a feladatot ideiglenesen viselő Ganzot követi ebben a székben.

Benjámin Netanjahu leteszi hivatali esküjét az izraeli parlamentben, a kneszetben Jeruzsálemben 2020. május 17-én. Forrás: MTI/EPA/Adina Valman/Kneszet

Az új kormány miniszterelnöke 2021. november 17-ig Benjámin Netanjahu, majd ekkortól másfél évig Beni Ganz lesz, aki addig védelmi miniszterként dolgozik.

A Likud vezető politikusai közül Jiszráel Kac pénzügy-, Joáv Ganat oktatási, Juli Edelstein egészségügyi, Amír Ohana pedig belbiztonsági miniszter lett.

A Kék-fehér pártból külügyminiszter lesz Gabi Askenázi, igazságügyi miniszter pedig Avi Neszenkorn. A Kék-fehérből kivált, önállósodott, kétszemélyes frakcióban politizáló Joáz Handel lesz a hírközlési miniszter. A vallásos szefárd Sasz párt kapta a belügyet Arije Derivel, és a vallásos askenázik párté a lakhatási tárca Jákov Licman révén. Amír Perec, a Munkapárt vezetője gazdasági, s a párt Icik Smuli nevű politikusa népjóléti miniszter lesz.

Az ellenzék meglehetősen heterogén: soraiban ülnek a telepeseket képviselő jobboldali Jobbra pártnak, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártjának, a kettészakadt centrista Kék-fehér egyik felének, a Jaír Lapíd vezette Van Jövőnek (Jes Atid) és a Móse Jaalon vezette hazafias Telem nevű pártnak a képviselői, valamint az arab pártok Közös listájának honatyái is.