Meghalt a hírhedt gyerekbetegséget felfedező orvos

research people health Vertical
Vágólapra másolva!
Meghalt 95 éves korában a kisgyerekek ritka gyulladásos betegségét felfedező és leíró Kavaszaki Tomiszaku japán gyermekorvos.
Vágólapra másolva!

A tudós egy tokiói kórházban hunyt el péntek délután idős korából adódó egészségi problémák miatt - jelentette be a tokiói Kawasaki-szindróma Kutatóközpont szerdán.

Noha a Kawasaki-kór, ha időben felismerik, gyógyítható, ám kialakulásának oka még ismeretlen, nincs döntő bizonyíték, hogy vírus vagy baktérium számlájára írható-e. A tokiói születésű Kavaszaki 1950-ben kezdett el dolgozni gyermekorvosként a főváros mai Vörös Kereszt Kórház korabeli elődjében.

1961-ben találkozott egy ismeretlen gyermekbetegséggel, mely - többek között magas lázzal, bőrkiütéssel, a szem vörösségével, a nyelv és a mandulák duzzanatával járhat. A következő években több tucat ilyen esetet vizsgált meg.

Forrás: AFP/Handout

1967-ben egy japán szaklapban ötven eset tüneteit írta le, később a kórt elnevezték róla. A betegség leginkább öt év alatti gyerekeket sújt, szövődményei között komoly szív- és ízületi gyulladás is szerepel.

Miután 1990-ben visszavonult a kórházi munkától, a betegség kutatására létrejött szervezet vezetője lett, melyet később Kawasaki-szindróma Kutatóközpontnak neveztek el.

(MTI/KYODO)