Hihetetlenül ritka „babasárkányokra” bukkantak Szlovéniában

barlangi vakgőte
A barlangi vakgőte (Proteus anguinus).
Vágólapra másolva!
Egy földalatti területen három „babasárkány" jelent meg az egyik szlovén barlangban. Az apró lények még 2016-ban fejlődtek ki a petékből egy ritka, ám sikeres kutatási projektnek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Naponta mindössze harminc látogató nézheti meg az úgynevezett babasárkányokat, amelyek a napokban mutatkoztak be a nyilvánosság előtt. Az ősi, víz alatti ragadozók akár a száz éves kort is megélhetik, és csak évtizedenként egyszer tenyésztik őket.

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus). Forrás: Origo

– tájékoztatta a ScienceAlert online tudományos portált a Postojna-barlang, ahol az állatok a kutatások szerint már több millió éve élnek. – A három „babasárkány" még 2016-ban fejlődött ki, amikor az egyik nőstény állat hatvan petét rakott le, amely belső megtermékenyítéssel szaporodott.

A kis sárkányok tudományos neve a barlangi vakgőte, amely a kétéltűek osztályának farkos kétéltűek rendjébe, ezen belül a kopoltyús gőtefélék családjába tartozó Proteus kétéltűnem egyetlen élő faja.

Az állatokat a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján sebezhető kategóriába sorolták,

ezért a védelmük érdekében a szakemberek eddig távol tartották a látogatókat az úgynevezett barlanglaboratóriumtól, ahol a kis lények eddig fejlődtek.

A peték közül három szépen növekedett Forrás: postojnska-jama.eu

– nyilatkozták a barlangi vakgőték fennmaradásáért felelős tudósok.

A különös állat testhossza mindössze harminc centiméter, teste vékony, hengeres és a lábai rövidek. Mellső lábán három, a hátsón két ujj található. Mivel a barlangi vakgőte sötétben él, szeme visszafejlődött, ezért nem lát.

Négy apró végtagjával messze nem hasonlít a nemzeti folklórban felidézett, félelmetes szörnyekre.

Az állatot néha halgyíknak vagy halgőtének is nevezik. A testének áttetsző, rózsaszínű bőre nagyban megkönnyíti a belső szervek észlelését, amitől a lény már-már kísértetiessé válik. És bár a barlangi vakgőte kis férgekkel, rákokkal és halakkal táplálkozik, akár egy évtizedig is képes táplálék nélkül elélni.