Kispesti korrupciós botrány: a baloldal szerint nem megállapítható, hogy Lackner Csaba szerepel-e a drogos videón

Lackner, Kránitz és Gajda
Lackner, Kránitz és Gajda
Vágólapra másolva!
Nem lehet megállapítani, hogy Lackner Csaba szerepel-e a felvételeken; nem egyértelmű, hogy a nyilvánosságra került anyagok eredetiek-e - ez áll a kispesti antikorrupciós bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott összefoglaló jelentésében. A dokumentumból kiderült: a baloldali önkormányzat által felállított bizottság képes bármit megtenni annak érdekében, hogy eltussolja az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyét. Mint ismert: Lackner Csaba arról is beszélt a felvételen, hogy barátja és főnöke, az MSZP-s polgármester, Gajda Péter is több millió forint korrupciós pénzt kapott. Gajda Péter egyébként most gyorsan meg is szüntette a bizottságot.
Vágólapra másolva!

A kispesti képviselőtestület januárban döntött az Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság (AKTV) felállításáról. Az LMP-s Ferenczi Istvántól származó, eredeti javaslatot az MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők (módosító indítványaikkal) azon nyomban megszelídítették. Így a 6 hónaposra tervezett munkát 3 hónapra csökkent, valamint az is kikötésre került, hogy a bizottságnak zárt ajtók mögött kell üléseznie.

Eltussolták a súlyos botrányt

Ezek a változtatások értelemszerűen azért születtek meg, mert a helyi baloldalnak nem állt érdekében foglalkozni a Lackner-üggyel. A koronavírus-járvány ebben segítségükre volt: a vírusra hivatkozva előbb felfüggesztették a kispesti antikorrupciós bizottság tevékenységét, majd sajátos módon megszüntették a testületet. Hiába nem dolgoztak másfél hónapig a veszélyhelyzet miatt, a korrupciós botrányban emlegetett Gajda Péter baloldali polgármester elutasította, hogy a bizottság ennyivel tovább működjön.

Így a három helyett másfél hónapig vizsgálódó testület hétfőn nyilvánosságra hozta "antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálatának" eredményét a kerület honlapján. A végeredmény egészen elképesztő lett, az antikorrupciós bizottság arra jutott:

  1. Nem egyértelmű, hogy Lackner Csaba szerepel a felvételeken. "Mind a bizottság, mind a belső átvilágítást végzők rendelkezésére csak olyan videó- és hanganyagok álltak rendelkezésre, melyek többszörösen vágottak, minőségük a tömörítés és az editálás következtében nem voltak alkalmasak arra, hogy azok eredetiségét vizsgálat során megállapíthassa" - olvasható az indoklásban.
  2. Nem egyértelmű, hogy a felvételek eredetiek, és nem egyértelmű, kik szerepelnek azokon. "Bár a működését megkezdő AKTV bizottság próbált hozzáférni az eredeti és vágatlan felvételekhez, azt a felvétellel rendelkező személy megtagadta. Így sem a belső vizsgálat, sem az AKTV bizottság, nem tudta megállapítani, sem pedig szakértőt bevonni annak megállapítására, hogy a felvételek manipuláltak-e" - szól az újabb magyarázat;
  3. Nem megállapítható, hogy milyen céllal, megbízásból, vagy más motiváció miatt készültek a felvételek.

Magyarán ezzel bebizonyosodott:

a baloldali önkormányzat által felállított bizottság képes bármit megtenni annak érdekében, hogy eltussolja az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyét.

Hogy milyen színvonalon folyhatott a munka, azt jól mutatja, ahogyan az összefoglaló jelentés tálalta a szocialista drogpartit. "A hangfelvételeken egy baráti társaság oldott hangulatú beszélgetése hallható, a háttérben különböző zeneszámok mellett, pohárcsörgés, italtöltés és egyéb zajok mellett többségében magánjellegű, időnként közéleti témák hallhatóak" - írták.

A kispesti antikorrupciós testület jelentésében arra jutott: nem egyértelmű, hogy Lackner Csaba szerepel a drogozós felvételeken Forrás: Facebook

A Lackner-Gajda ügy

Mint ismert, az önkormányzati választási kampányban olyan hang- és képfelvétel-sorozat került elő (a Magyar Nemzet és a Hír TV tárta fel a botrányt(, amelyen kispesti MSZP-s vezetők feltehetően kokainozás közben a baloldali városvezetés sötét ügyeiről beszéltek. Mintegy ötvenórányi anyag került a sajtóhoz, a felvételeket 2018 nyarán rögzítették. Ezeknek egyik kulcsszereplője Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő volt, aki többek között azt mondta, hogy "aki nem keresi meg az évi százmillió forintot a kerületi politikában, az hülye". A szocialista politikusok beszélgetéséből egy konkrét politikai és gazdasági maffiahálózat képe bontakozott ki, amelynek szerves része volt Gajda Péter polgármester is.

Lackner a felvételeken Gajda Péter kispesti polgármesterről azt állította, hogy egészen az utóbbi időkig visszacsorgatott pénzek kerültek hozzá. Megemlített egy konkrét esetet is: elmondása szerint a városvezető az egyik ügylet során hárommillió forintot kapott zsebbe.