Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria a koronavírus miatt

Koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Tirol Ausztria  határ ellenőzés
Austrian policem stop a driver at a control point on March 2020 in Soelden, as people are filtered after the Tyrolean town has been quarantined due to the novel coronavirus epidemic. - Soelden, as well as the towns of St. Christoph am Arlberg, have been quarantined on March 17, 2020. (Photo by Johann GRODER / various sources / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria; de Magyarországra nem vonatkoznak az új szabályok - közölte az osztrák sajtó vasárnap. 
Vágólapra másolva!

A beutazási korlátozások azokra vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába.

A visszatérőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Annak hiányában házi karanténkötelezettségnek kell eleget tenniük. A karanténban lévők kötelesek 48 órán belül saját költségükre elvégeztetni a koronavírus-tesztet. Azok, akik ezt elmulasztják, akár 1450 euró pénzbírságra is számíthatnak.

Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából stabil országnak számít, így továbbra is korlátozások nélkül lehet beutazni onnan Ausztriába.

Szigorítanak Ausztriában a járvány miatt Forrás: AFP/Joe Klamar

Szemben Romániával: Ausztria hétfőtől szigorítja a román állampolgárokkal szemben támasztott beutazási feltételeket - olvasható a Maszol-on. Az új szabályozás szerint a román állampolgárok akkor léphetnek be szabadon Ausztriába, ha olyan negatív eredményű koronavírustesztet tudnak felmutatni, ami az eddigi négy nap helyett a beutazást megelőző legfeljebb három napban készült.

Ennek hiányában, saját költségükön, az eddigi 14 nap helyett 10 napos karanténba kell vonulniuk. Ha a karantén ideje alatt negatív eredménnyel tesztelik, a karantént felfüggesztik. Amennyiben a Romániából érkező utazó nem tud felmutatni a határon negatív tesztet, vagy nem tudja bizonyítani, hogy van megfelelő hely, ahol karanténba vonulhat, nem léphet Ausztria területére.