Rekordsokan haltak meg 24 óra alatt a járvány miatt Iránban, és a helyzet tovább rosszabbodhat

Irán, Teherán, koronavírus
TEHRAN, IRAN - JULY 5: People wearing protective masks walk through a street as Iran makes wearing masks mandatory in public, in Tehran, Iran on July 5, 2020. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Rekordsokan haltak meg egy nap alatt a koronavírus-járvány miatt Iránban, és a helyzet tovább rosszabbodhat a vallási tömegrendezvények miatt.
Vágólapra másolva!

Az iráni egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint az újabb 235 halottal 16 ezer 147-re emelkedett a Covid-19 betegség miatt meghaltak száma. A bizonyítottan koronavírustól fertőzötteké 2600-zal gyarapodott, és már csaknem elérte a 300 ezret.

Védőmaszkot viselő emberek sétálnak az iráni Teherán utcáján Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

A minisztérium szerint a korlátozóintézkedések májusban bevezetett enyhítése oda vezetett,

hogy a lakosság nem veszi komolyan a járványt, illetve a terjedése elleni rendelkezések betartását,

és emiatt erősödött fel ismét a kór terjedése. Az egészségügyi minisztérium azt mondta, hogy nem ért egyet az iráni kormánnyal az évenként esedékes vallási tömegünnep, az Ásúrá megtartásával.

Egy iráni nő áll Teheránban egy szemetes mellett, amire maszkot viselő arcot festettek Forrás: AFP/Atta Kenare

- mondta Ali-Reza Reiszi egészségügyi miniszterhelyettes.

Az Ásúrá az Iránban döntő többségben lévő síiták gyásznapja, Mohamed próféta unokája és követői mártíromságának emléknapja, de a muszlim tradíció szerint Ádám és Éva teremtése, Ábrahám próféta megmentése a tűztől, Mózes prófétának és népének megszabadítása az egyiptomi fáraó zsarnoksága alól is Ásúrá napján történt. Idén augusztus legvégére esik.