Vágólapra másolva!
Ha csak a továbbjutó kilétét nézzük a lisszaboni Bajnokok Ligája minitorna eddigi meccsein, akkor a legnagyobb meglepetés szombat este született azzal, hogy a Lyon kiejtette a Manchester Cityt. Annak ellenére, hogy az Olympique Lyon a nyolc közé jutásért a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust ütötte ki, arra senki nem számított, hogy a Real Madridot búcsúztató Manchester City majd nem bír azzal a Lyonnal, amely a hetedik helyen végzett az idő előtt lefújt francia bajnokságban. Pep Guardiola hiába költött el több zsáknyi pénzt a Manchester City menedzsereként, elődjét még utolérni sem tudta, ami a BL-ben való sikeres szereplést illeti. Az angolok szerint a katalán mester eltaktikázta a Lyon elleni meccset, így lassan tíz éve, hogy nem járt már BL-döntőben Guardiola. BL-ben először nincs se angol, se olasz, se spanyol csapat a legjobb négy között.

Szavazzon!

Mit gondol Pep Guardiola szerepéről a City-Lyon meccsen történtek után?

Lyon-Bayern München, Leipzig-PSG - ezt ki gondolta volna?

Azt mindenki tudta, hogy az egymeccses BL-végjáték hoz majd meglepetéseket, de arra, hogy ez a négy csapat lesz majd ott a két elődöntőben, biztosan kevesen fogadtak volna, ahogy a Manchester City kiesésére sem tehettek fontmilliókat.

A Lyon egyetlen tétmeccset játszott a koronavírus-járvány kitörése óta, a Juventustól 2-1-re kikapott és idegenben lőtt több góllal jutott be a lisszaboni végjátékba,

ahol szinte mindenki statisztaszerepet szabott a franciákra, főleg azért, mert Pep Guardiola csapata a Real Madridot búcsúztatta, méghozzá taktikailag rendkívül érett játékkal, kihasználva az ellenfél hibáit.

Már mindenki azon morfondírozott, hogy a korábbi együttesei közül a Bayern München vagy a Barcelona lesz-e Pep Guardiola ellenfele az elődöntőben, de annak a két csapatnak a meccse is lehetett volna intő jel egy nappal korábbanról a kétszeres BL-győztes edzőnek.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

Guardiola lábon lőtte magát

Pep Guardiola négy éve a Manchester City menedzsere, de elődjét eddig nem tudta felülmúlni, pedig elköltött már háromnegyed milliárd fontot. Azzal a nem titkolt céllal érkezett Manchesterbe, hogy a bajnoki cím után a BL-serleg is a Manchester City-hez kerüljön.

Hat megszerzett trófeájával, két bajnoki címével messze ő a City legeredményesebb menedzsere, de a BL-ben még utol sem tudta érni elődjét,

Manuel Pellegrinit, aki 2016-ban elődöntőbe vezette a Cityt. A Real Madrid ott mindössze 1-0-s összesítéssel ment tovább, de Pellegrini nem maradhatott.

A Manchester Cityvel nem tud a legjobb nyolcnál tovább jutni Pep Guardiola Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

Guardiolával azóta összejött egy nyolcaddöntő (a Monaco ejtette ki), majd a mostanival együtt zsinórban három negyeddöntő (Liverpool, Tottenham, Lyon), mind ugyanazzal a végkimenetellel.

„Egy napon eljutunk oda, hogy azt a kis különbséget, ami az elődöntőhöz vezető utat jelenti, eltűntetjük majd. Az első 20-25 percben szenvedtünk, nem találtuk azokat a réseket, ahol támadásokat tudtunk volna vezetni. A második félidő rendben volt, úgy éreztem, ott mi voltunk a jobbak, de ebben a sorozatban a tökéletességre kell törekedni. A körülményekről nem szeretnék beszélni, mert akkor úgy tűnne, hogy kifogásokat keresek. Voltak jó megmozdulásaink, de ez most nem volt elég.

Több helyzetünk és több lövésünk is volt. Csalódottak vagyunk. Most mindenki pihenni megy, de utána újra össze kell szednünk magunkat. A csapat megérdemelne egy elődöntős szereplést, talán egy napon oda is eljutunk majd" – nyilatkozta a meccs után Guardiola, aki az angol tévések szerint eltaktikázta a Lyon elleni meccset.

A BBC szakértői szerint Guardiola taktikája a meccs elejétől fogva nem működött, ennek ellenére a menedzser csak a 60. perc környékén váltott, ezzel pedig adott egy jókora előnyt az ellenfelének. A franciák elhihették, hogy Guardiola tart tőlük, ezért alkalmazkodik hozzájuk. A mentálisan nagyon erős Lyon-játékosok pedig végül minden hibát kegyetlenül kihasználtak.

A City védői és középpályásai lassúak, körülményesek voltak, sok labdát eladtak, bántóan nagy hibákat követtek el. Guardiola pedig szép lassan, szó szerint is térdre kényszerült a technikai zónában. Érthetelen, hogy mondjuk David Silva utolsó manchesteri meccsén miért csak perceket kapott, miközben Bernardo Silva még annyit sem.

A játékosok közül De Bruyne nyújtott jó teljesítményt és Sterling is dicséretet érdemelhetne, ha nem csinálta volna ezt:

A kihagyott ziccere után 59 másodperccel jött a harmadik lyoni gól, amivel minden eldőlt.

Guardiola talán már annyira fél a BL-kudarctól, hogy nem merte játszani hagyni a csapatát, pedig a legjobb Manchester City fényévekkel jobb csapat, mint a legjobb Lyon. Az más kérdés, hogy szombat este a Lyon volt sokkal közelebb a legjobbjához.

Másik év, de ugyanaz a helyzet

Ezt már Kevin De Bruyne, a Manchester City belga játékmestere mondta, aki érthetően csalódott volt a meccs után. De Bruyne lőtte csapata egyetlen gólját ezen a meccsen.

„Nem mindennap játszik az ember nyolcaddöntőt a BL-ben. Csapatként emlékezetes teljesítményt nyújtottunk, talán szerencsénk is volt, de nem azzal, hogy idáig eljutottunk. Nagyon keményen dolgoztunk az edzéseken, ez látszott is ezen a mérkőzésen. Tele vagyunk energiával, küzdünk egymásért" - mondta Maxwel Cornet, aki a City ellen már négy gólt szerzett a BL-ben, pont annyit, mint Lionel Messi, mióta Guardiola a manchetseriek edzője.

„Büszke vagyok a játékosaimra, mert tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de csapatként ezúttal jobbak voltunk. A cserék nagyon jók voltak. Moussa Dembele csalódott volt, hogy nem kezdett, de mondtam neki, hogy fontos szerepe lesz. Taktikailag mi nyertük meg ezt a meccset" - mondta Rudi Garcia, a Lyon edzője.

Rudi Garcia taktikája jelesre vizsgázott Forrás: AFP/Franck Fife

„Nem esett jól, hogy a kispadon kezdtem. Amikor beálltam, meg akartam mutatni, hogy tudok segíteni a csapatnak és ez sikerült is. A csapatszellem megváltozott és most mindenki láthatta, hogy mi is topcsapat vagyunk" - mondta Moussa Dembele, aki csereként lett a meccs embere.

Mbappé is beszállt a buliba

A PSG csatára már korábban bebiztosította helyét az Atalanta elleni továbbjutással a legjobb négy között. A City veresége után csak trollkodott kicsit a twitteren, azokat emlékeztette, akik "Farmer Ligának" nevezik a francia bajnokságot.

A francia bajnokságot egycsapatos ligának nevezik a PSG egyeduralkodása miatt, a többi csapat játékosait pedig farmereknek, akik csak munka után mennek el focizni. Sokan a mai napig nem tekintik igazi topligának a francia bajnokságot. A Lyon egyébként története során másodszor szereplhet az elődöntőben, legutóbb, 2010-ben is a Bayern volt a csapat ellenfele, akkor a németek jutottak a döntőbe. Az viszont először fordult elő, hogy a BL-ben két francia csapat legyen a legjobb négy között. Farmers League.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány különlegesség a szombati negyeddöntőről.

  • A Lyon vezetőedzője, Rudi Garcia 2010 óta az első francia edző, aki francia csapatot vezetett a BL elődöntőjébe. Akkor szintén a Lyonnak és Claude Puelnek sikerült a bravúr.
  • Pep Guardiola a Barcelona és a Bayróern edzőjeként az első hét negyeddöntőjéből mindig továbbjutott a BL-ben, azóta a legutóbbi három alkalommal (17-18, 18-19,19-20) mindig elbukott.
  • A 2019-20-as BL-szezon legjobb négy csapata között két francia (PSG, Lyon) és két német csapat (RB Leipzig, Bayern Müncehn) van. Legutóbb 2013-ban volt olyan, hogy két nemzet adta a legjobb négy csapatot.
  • A Lyon története során másodszor szerepel BL-elődöntőben. 2010-ben a Bayern München 4-0-s összesítéssel búcsúztatta a franciákat.
  • Először nincs a BL-ben angol, spanyol vagy olasz csapat a legjobb négy között és először van két francia csapat a legjobb négyben.
  • Moussa Dembélé 25 BL-meccsén eddig hét gólt szerzett, ebből négyet a Manchester City ellen.
  • Maxwel Cornet négy gólt szerzett három meccsen a Manchester City ellen.
Maxwel Cornet a Lyon egyik legjobbja volt Forrás: AFP/Franck Fife
  • A szombat esti meccset megelőzően a Bayern lőtt csak több gólt a sorozatban, mint a Manchester City (20), miközben a Lyon mindössze 11-et szerzett, a csapatok közül a legkevesebbet.
  • A negyeddöntős csapatok közül csak a PSG kapott kevesebb gólt, mint a City (6) és csak az Atalanta kapott többet, mint a Lyon (10).

Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
Olympique Lyon-Manchester City 3-1 (1-0)
gólszerzők: Cornet (24.), Dembélé (79., 87.), illetve De Bruyne (69.)

A BL végső tornájának összes mérkőzését Lisszabonban rendezik, zárt kapuk mögött. Jövő kedden (Lipcse-PSG) és szerdán (Lyon-Bayern) lesz a két elődöntő, a fináléra pedig 23-án, vasárnap kerül sor.