14 órás sor volt a szlovén-osztrák határon, mert Ausztria csak alapos ellenőrzés után engedi be a Horvátországból érkezőket

koronavírus, vírus, járvány, Ausztrália, Sydney, teszt, tesztelés, maszk, védőfelszerelés
A medic takes a nasal swab from a woman at a drive-through testing centre for the COVID-19 coronavirus in Sydney on July 30, 2020. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Több kilométeres torlódás alakultak ki a szlovén-osztrák határon az osztrák szigorítások miatt, ezért a horvát külügyminisztérium azt kérte Bécstől, intézkedjenek a helyzet mielőbbi megoldása érdekében - közölte a tárca vasárnap.
Vágólapra másolva!

Ausztria szombat éjféltől új korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben, és minden onnét érkezőt szigorúan ellenőriznek, azokat is, akik csak átutazóban vannak.

Az új rendelet szerint az utasoknak a határon regisztrálniuk kell az egészségügyi hatóságoknál.

A szlovén határőrség közlése szerint Ausztria nem értesítette őket az új szigorításról.

A horvát sajtó szerint a turisták nem tudtak az új szabályozásról, ezért sokan élelem és víz nélkül maradtak. Voltak akik, szombaton tíz-tizennégy órát is várakoztak a határon, köztük sok német és holland állampolgár - írták a horvát lapok.

A legnagyobb dugók a Karavanka-alagútnál és a Loibl-hágónál (Ljubelje) alakultak ki. Vasárnap délelőtt előbbinél négy órát, utóbbinál öt órát kellett várakozni, délutánra azonban valamelyest normalizálódott a helyzet.

Illusztráció Forrás: AFP/Peter Parks

Ausztria még a múlt héten a nem biztonságos kategóriába sorolta Horvátországot, és utazási figyelmeztetését adott ki.

Augusztus 17-től az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek, amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Ausztriában, amelynek eredményét házi karanténban kell megvárni. Ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma az országban, közülük sokan horvátországi nyaralásról tértek haza.

A szlovén-horvát határon a szlovén közlekedési szolgálat jelentése szerint a torlódások nem nagyobbak, mint ami már megszokott ebben az időszakban. A legtöbbet a Macelj-Grusovje határátkelőnél kell várni, közel két órát.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.