Ellestük a nagyitól, hogyan készül a finom puha túrós batyu

túrós batyu
Vágólapra másolva!
A múlt hét nemcsak receptekben, hanem felismerésekben is gazdag volt. Rájöttünk például, hogy a desszertpizza is ugyanolyan finom, mint a hagyományos. Illetve arra is, hogy miért kell vigyázni a rizzsel. Ellestük a nagyitól a puha túrós batyu és a mézes kukoricaleves receptjét, és az is kiderült, hogy rengetegféle finomságot készíthetünk szilvából. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Puha túrós batyu a nagymamától egy óra alatt

Emlékszem, milyen izgatott voltam, amikor a nagyit figyeltem a konyhában. Épp túrós batyut csinált nagy gonddal és odafigyeléssel, közben nekem magyarázta, hogy mitől lesz igazán puha és finom. A tészta titka a jól felvert tojásban rejlik, míg a töltelék pedig a vaníliától lesz még finomabb.

Így tároljuk az ételeket nagy hőségben!

Nyáron a nem megfelelően tárolt élelmiszerek gyakran okozhatnak hasmenést, amelynek a elggyakoribb oka a szalmonellafertőzés. Ezért a nagy melegben körültekintően oda kell figyelni ételeink megfelelő tárolására és hűtésére, kimondottan a húsok, leginkább a szárnyasok és a darált húsok esetében. Érdemes követnünk Dr. Torzsa Péter családorvos tanácsait.

Forrás: Shutterstock

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – kezdi dr. Torzsa Péter családorvos.

Lusta csokoládés sütemény három hozzávalóból

Ha a hétköznapokon megkívánunk valami finomat, csakis az egyszerű és könnyen elkészíthető receptek jöhetnek szóba. Tökéletes választás a lusta csokoládés sütemény, amelyhez mindössze csak három hozzávaló kell.

A tárcsán sütés titkai: így készül a legfinomabb tárcsás hús

Süt a nap odakint? Mire várunk még, vegyük elő a tárcsát! Sokaknak először a grill jut eszébe egy napsütötte délutánon, pedig a tárcsán is izgalmas finomságokat készíthetünk. Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom a csirkehús, és mi minden kerülhet még a tárcsára.

Forrás: Shutterstock

A tárcsa evolúciós fejlődése a mezőgazdaságig nyúlik vissza. Eredetileg ugyanis földművelésnél, szántás után használták a gazdák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne újragondolni, amit persze meg is tettünk.

Itt van a csirkesütés új és egyszerű módja - videó

Ezzel az új módszerrel villámgyorsan elkészíthetjük a sült csirkemellcsíkokat. Csak fel kell vágnunk, felszúrni egy fanyársra, befűszerezni és már mehet is a sütőbe. Mutatjuk, hogyan! Nézze meg a videót, és próbálja ki már ma ezt az új módszert!

Így készítsünk desszertpizzát, ha le akarjuk nyűgözni a vendégeket

Mi az első dolog, ami eszünkbe jut, ha meghalljuk a pizza szót? Az ízletes olasz finomság paradicsomos szósszal, sok sajttal és a kedvenc feltéteinkkel. Egy harapás, és máris eksztázisba kerültünk. Ám a világ változik, egyre több őrület üti fel a fejét, majd fejlődik tovább.

Forrás: Shutterstock

Ilyen az édes és krémes desszertpizza is, amely csak kinézetben emlékeztet a hagyományoshoz. Próbáljuk ki! Biztos vagyok benne, hogy a desszertpizza először megdöbbentő lesz, ám amint elmúlik a meglepetés, ugyanolyan nagy kedvencünkké válik, mint a hagyományos.

Házi készítésű, energetizáló italok a reggeli mellé

Minden, amire a testünknek szüksége van, már létezik a természetben. Ezeket használjuk fel a házi, energiát adó italokhoz, amelyeket fogyaszthatunk a reggeli mellé. Egy pohár, és máris jobban indulhat a reggelünk. Mindezt teljesen egészségesen! Lesse el a következő egyszerű recepteket, és élvezze a frissességet!

7 ok, hogy miért igyunk smoothie-t a reggeli mellé

A reggeli turmixok kiválóan kiegészítik a nap első étkezését, finomak, ráadásul csakis természetes alapanyagokból készülnek. Elkészítésük rendkívül szórakoztató, hiszen az alapanyagok összepárosításának csak a képzeletünk szabhat határt. Ráadásul mindössze öt perc, és már önthetjük is a pohárba.

Forrás: Today

A friss smoothie-k általában több gyümölcsöt és zöldséget is tartalmaznak, amelyek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Így a smoothie a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogy bevigyük ezeket a szervezetünkbe.

A citromot is le lehet fagyasztani?

A citrom C-vitaminban, folátban, káliumban és flavonoidokban is gazdag. Feldobja ételeinket és italainkat, jó, ha van belőle a hűtőben. Előfordulhat azonban, hogy túl sok citromot vásárolunk a boltban. Ekkor fogan meg először bennünk a kérdés: hogyan őrizhetjük meg a citromot hosszabb ideig?

Minden zsír rossz?

Hasonlóan a tojáshoz, a margarinhoz vagy a cukorhoz, a táplálkozási ajánlásokban időről-időre a zsír válik az első számú közellenséggé. Így nem is csoda, hogy a mindennapi étkezések során elfogyasztott különféle zsiradékokat, olajféléket számos félreértés övezi.

Forrás: Shutterstock

Mit érdemes választanunk, és melyek azok az élelmiszertípusok, amiket jobb elkerülni? Íme a legnépszerűbb tévhitek és azok cáfolatai. Az első tévhit, hogy ki kell iktatnunk az étkezéseinkből a zsírt. Elsőre talán meglepően hangzik, de a zsír az egészséges táplálkozás létfontosságú része.

Rengetegféle finomságot készíthetünk szilvából

Izgatottan vártuk a pillanatot, hogy megjelenjen a piacok standjain az isteni szilva. Degeszre tömtük magunkat vele, nem győztünk újra és újra venni. Annyira finom, annyira imádjuk, hogy nem hagyhatjuk ki kedvenc szilvás receptjeinket sem.

Ilyen egészséges a zöldbab, mégis keveset eszünk belőle

A zöldbab egy nagyon sokrétű és könnyen felhasználható alapanyag, noha igencsak háttérbe van szorulva: alapvetően keveset fogyasztunk belőle. Készíthetünk belőle salátákat, leveseket, főzeléket, de akár köretként vagy csőben sütve is fogyaszthatjuk.

Forrás: Shutterstock

Fontos azonban, hogy mindig főzzük vagy süssük elő. Mindemellett persze nem elhanyagolható szempont az a számos egészségügyi hatás, amelyet a zöldbab számlájára írhatunk. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Mézes-tejszínes kukoricaleves a nyár új kedvence

A nyár nemcsak arról szól, hogy élvezzük a napsütést a hátsó udvarban vagy pihenünk a Balaton-parton, hanem arról is, hogy finom ételeket készítünk friss alapanyagokból. Vegyük például ezt a krémes kukoricalevest, amelyet minden kanállal egyre jobban imádunk.

Ezért kell vigyázni a rizzsel

A legtöbbünk tisztában van az ételek elő- és elkészítésének, illetve tárolásának szabályaival. De azt vajon tudjuk, hogy a nem megfelelő tárolás esetén nemcsak a hús, a tojás stb., hanem akár a rizs is megbetegíthet?