10 ezer liternyi kólát robbantott fel a népszerű youtuber - videó

Vágólapra másolva!
A jól ismert kólabombás kísérletet reprodukálta egy orosz blogger, ám ezúttal nem egy palacknyi, hanem 10 000 liternyi üdítőt repített a levegőbe sütőpor segítségével.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert trükk, hogy ha Mentos cukorkát dobunk a diétás kólába, akkor a heves kémiai reakciók miatt az ital kilő a palackból. Ezt a látványos kísérletet az elmúlt években már sokan reprodukálták, egy orosz youtuber, Maxim Monakhov viszont emelte a tétet, és 10 000 liternyi kólát reagáltatott sütőporral. A mutatvány több mint 9000 dollárba fájt neki, de ha azt vesszük, hogy a videó nézettsége néhány nap alatt átlépte a 6 milliót, valószínűleg meg fog térülni a befektetése.

Ugyan a sütőpor másfajta kémiai reakciót indít be, mint a Mentos, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz: heves kólarobbanás.

A sütőpor fő összetevője a bázikus tulajdonságú szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát. Ha ez savas anyaggal – jelen esetben kólával – találkozik, akkor egy sav-bázis reakció keretében hidrogén-karbonát keletkezik, ami szinte azonnal vízre és szén-dioxidra bomlik. A szén-dioxid kinyomja a vizet a tartályból, ez idézi elő a kóla videón látható vulkanikus kitörését.

(IFL Science)