A bevándorláspárti olasz kormány bírósághoz fordult, mert Lampedusa migránstáborát kiürítik

olaszország, migráns
Lampedusa, 2020. augusztus 4. Illegális bevándorlók felszállnak a GNV olasz hajótársaság Azzurra komphajó fedélzetére a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében 2020. augusztus 4-én. Az Azzurrára költöztetik át az itt tartózkodó migránsok túlnyomó többségét, mert a sziget kevesebb mint száz fő elhelyezésére alkalmas befogadótáborában több mint ezer, Európába igyekvő illegális bevándorló zsúfolódott össze. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vágólapra másolva!
Az olasz baloldali, bevándorláspárti kormánykoalíció a közigazgatási bíróságon kérelmezte annak a rendelkezésnek az érvénytelenítését, amelynek értelmében Szicília jobboldali, bevándorlásellenes kormányzója – a helyiek igényének megfelelően – a migránstáborok bezárásáról döntött, közben pedig megkezdődött Lampedusa táborainak ismételt kiürítése az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint. A migránsok elvitelét Lampedusa polgármestere is támogatja. Salvini pártja, a Liga csütörtökön a sziget kikötőjének a lezárására készült, azonban egy halálos baleset miatt elhalasztották az akciót.
Vágólapra másolva!

Luciana Lamorgese bevándorláspárti belügyminiszter szerdán este jelentette be, hogy a palermói közigazgatási bíróságon (Tar) nyújtottak be fellebbezést Nello Musumeci augusztus 22-i rendeletével szemben, mellyel

Szicília jobboldali, bevándorlásellenes kormányzója a sziget migrációs regisztrációs központjainak és az összes többi migránstábornak a bezárásáról döntött.

Lamorgese véleménye alapján, „a migrációval kapcsolatos intézkedések a római kormány hatáskörébe tartoznak". Egyes elemzők szerint a bíróság akár már csütörtökön semmisnek nyilváníthatja a tartományi elnök rendeletét.

Ezzel egy időben Lampedusa szigetén megkezdődött a migránsok regisztrációs központjának (hot spot) az ismételt kiürítése.

A migránsokat a járvány miatt karanténhajóként használt komphajókkal szállítják el.

A sziget egyik nehezen megközelíthető öblében horgonyzott le az Aurelia karanténhajó, amelyet a parti őrség és a pénzügyőrség vízi járművei tartottak ellenőrzés alatt.

Az Auréliára szerda estig először a vírusteszteken pozitívnak bizonyult migránsokat helyezték át,

valamivel kevesebb mint 70 embert, akiket a hajó elkülönített részén szállásoltak el. Majd további 200 migráns került fel az Aureliára, amely a csütörtökre virradó éjszakát Lampedusa partjainak közelében, a nyílt tengeren töltötte.

A hatóságok nem közölték, hova szállítják őket.

A belügyminisztérium bejelentése szerint a másik karanténhajó, az Azzurra is a szigetre érkezik a hot spot teljes kiürítésére, valamint további karanténhajókat állítanak szolgálatba a dél-olaszországi migránstáborok kiürítésére.

Illegális migránsok felszállnak a GNV olasz hajótársaság Azzurra komphajójának fedélzetére a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében, 2020. augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo


A kevesebb mint 200 fős lampedusai táborban jelenleg 850-en tartózkodnak.

A hot spotot katonák őrzik, ennek ellenére több migráns kiszökik. Őket felkutatták és visszaviszik a táborba, hiszen már járványügyi szempontból is veszélyt jelentenek.

Tűrhetetlennek nevezte a táborban uralkodó körülményeket Salvatore Martello lampedusai polgármester, aki továbbra is azt kéri a római kormánytól, hirdessen ki vészhelyzetet.

Hozzátette,

- mondta Salvatore Martello. Kiemelte,

ennél is jobban aggasztja azonban a miniszterelnök, Giuseppe Conte hallgatása a migrációs helyzetet illetően.

A rendőrszakszervezet (Coisip) bejelentése szerint a lampedusai hot spotban szolgáló egyik rendőr koronavírustesztje pozitív lett. „Minden elővigyázatosságunk ellenére bekövetkezett, amitől tartottunk" - közölte a Coisip szóvivője, hangsúlyozva, hogy

A Matteo Salvini-féle bevándorlásellenes Liga Párt csütörtökön

Lampedusa kikötőjének lezárására készült.

Azonban a demonstrációt elhalasztották a sziget egyik halászhajóját ért baleset miatt elrendelt gyászra tekintettel.