Öt éven belül már drónok repítik haza a bolti rendeléseinket

2025 után jelentős fejlődésnek indulhat az utasszállító drónok piaca
Vágólapra másolva!
A téma egyik szakértője, Stanley Maloy, a San Diego-i Egyetem professzora szerint a következő öt évben teljesen hétköznapi szintre fejlődik majd a drónos áruszállítás - írja a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

2019 októberében történt az első olyan vásárlás az Egyesült Államokban, amelyben a rendelést egy drón vitte ki. A kézbesítést a Google cégcsoportjához tartozó Wing nevű vállalat intézte. A társaság azóta több földrészen is megvetette a lábát, hiszen drónjai már Helsinkiben és az ausztráliai Canberrában is szállítanak.

Az Egyesült Államokban még csak egyetlen városban, a virginiai Christiansburgban érhető el a szolgáltatás azzal a korláttal, hogy a drónok legfeljebb csak másfél kilónyi árut tudnak szállítani, legfeljebb 20 kilométeres távolságra.

Előnyük viszont a jelentős gyorsaság: a rendelés és a drón indulása között kevesebb mint három perc telik el, és a kiszállítási idő is nagyon rövid, tekintve, hogy a drónok repülési sebessége 113 kilométer is lehet óránként.

A Wingnél nem is szállnak le a drónok a földre, csak leeresztik a csomagot és máris indulnak tovább.

A Wing kísérleti fázisban üzemelteti a szolgáltatást, de versenytársai sem tartanak előrébb. Az Amazon hiába ígérte, még mindig nem indította el a drónos kiszállítást. Az egyik legnagyobb ételfutár cég, az Uber Eats is egyelőre csak San Diegóban használ drónokat, de ők nem házhoz szállítanak vele, hanem a címhez legközelebbi futárhoz.

Európában 2021-től futhat fel a drónos áruszállítás, az egységes szabályozásnak köszönhetően (a kép illusztráció) Forrás: Roland Berger (Rolandberger.com)

Az egyik legnagyobb csomagküldő szolgálat a UPS is használ drónokat az orvosi eszközök szállításánál. Egy amerikai cég, a Zipline, pedig az afrikai Ruandában és Ghánában szintén drónokkal szállítja a vért, a gyógyszereket és a különféle vakcinákat. Ezek a gépek akár 80 kilométeres távot is meg tudnak tenni.

Stanley Maloy a San Diego-i Egyetem professzora és a téma szakértője azt mondja, hogy

még öt év és a drónos kiszállítások már mindennapossá válhatnak.

Ezeknek a kis repülő szerkezeteknek az elterjedésében a mostani járványhelyzet is segít, mivel többen attól félnek, hogy a futártól elkapják a koronavírust.

Az igény a drónos áruszállításra Európában is megvan, de ez az iparág a kontinensen csak azt követően tud majd megerősödni, ha idén decemberben az Európai Unióban megszületik a közös szabályozás erről, aminek hatására az engedélyezés is egyszerűbb lesz. Egy tagállamban megszerzett engedély automatikusan az egész unióban érvényes lesz.

Forrás: Növekedés.hu