Kipróbáltunk egy kevésbé ismert kínai telefont és alaposan meglepődtünk

Oneplus, Nord, Android, okostelefon, teszt
Az OnePlus Nord Magyarországra is megérkezett
Vágólapra másolva!
Az OnePlus egyike azon kínai márkáknak, amelyek meglepően rövid idő alatt értek el igen-igen jó eredményeket a telefonos iparágban. A brand mögött álló BBK Electronics vállalat a szokásos receptet követte és követi, azaz kegyetlenül jó ár/érték arányon kínálja megoldásait, és e nem túl bonyolult stratégiát látható örömmel üdvözlik a vásárlók. Ráadásul sikerült egy kisebbfajta kultuszt is kialakítani a OnePlus körül, például Magyarországon is létezik egy szűk rajongói mag, amely nem is hajlandó már más gyártóban gondolkodni.
Vágólapra másolva!

A cég az elmúlt fél évtizedben csak a prémium kategóriára fókuszált, de most úgy döntöttek hogy öt hosszú év után ismét próbát tesznek a középkategóriában is. Ennek köszönhetően született meg a Nord fantázianevű készülék. Az idők változását jól jelzi, hogy míg néhány éve ilyen-olyan trükköket kellett bevetni, hogy valaki Magyarországon is hozzájusson egy OnePlus mobilhoz, a Nord a bejelentés után nem sokkal már megjelent több forgalmazó kínálatában.

Külső: semmi extra

Egy biztos, a Nord nem a dizájnnal fogja megváltani a világot. A külseje ugyanis totálisan átlagos, tehát a vékony kávák övezik a sík, hagyományos kijelzőt. A képernyőbe vágva ott figyel a kamerasziget, a hátulján pedig a több kamerából álló rendszer. Az égszínkék hátlap figyelemfelkeltő, de szerintünk nem kimondottan szép és vidám, hanem idétlen és bazári. Az előlapot és a hátlapot is Gorilla Glass védőüveg óvja, amiért dicséret jár, viszont a nagyobb ütéseket még így sem biztos, hogy kibírja, tehát érdemes egy külön tokba is bedugni.

Az OnePlus Nord Magyarországra is megérkezett Forrás: OnePlus

Ilyenkor pedig már nem is látszik a hátlap színe, szóval túl sok jelentősége tényleg nincs ennek. A készülékház műanyagból készült, a gombok pedig stabilak, nem lötyögnek, és jó helyre is kerültek. Az összeillesztések pontosak, sorjásságba vagy egyéb bármilyen szerelési-, illetve anyaghibát sem tapasztaltunk. A fogása kényelmes, nem csúszkál, az ergonómia tehát rendben van. Az viszont nem, hogy a fejhallgató csatlakozót innen is lespórolták, ráadásul a dobozából is hiányzik az az USB adapter aminek segítségével a hagyományos csatlakozóban végződő fülest is rá lehet dugni.

Kijelző: szuper

A kijelzőre viszont egy rossz szót sem tudunk szólni: Az alkalmazott Fluid OLED technológia gyönyörű színeket, hibátlan feketét és végtelen kontrasztot biztos. A felbontása 2406,40 x 1080 képpont, ami nem extrémen kiemelkedő, viszont ehhez a mérethez (6,4 inch) teljesen megfelelő részletességet biztosít. Ennek megfelelően még a görbe vagy ferde vonalak is tükörsimák, és a legfinomabb részletek visszaadása is biztosított.

Az ergonómia és a kijelző rendben van. Forrás: Origo

Már egyre gyakoribb, hogy a középkategóriánál is bevetik a magasabb képfrissítési rátát, és itt is ez történt, hiszen 90 Hz-et produkál a modell. Azaz a hagyományos telefonokkal ellentétben ez már nem 60, hanem 90 képkockát képes megjeleníteni másodpercenként. Mindennek előnyei a játékok, illetve a különféle tartalmak, például internetes oldalak, vagy a Facebook görgetése során jelentkezik szembeötlően. Ennek köszönhetően ugyanis valamelyest folyamatosabbnak érezzük a mozgást. A termék támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, és az 600 nites csúcs fényerőnek hála a HDR effekt érzékelhető, még ha nem is extra látványos. A betekintési szög hibátlan, és a homogenitás is megfelelő, hiszen felhősödés, foltosodás nem tapasztalható. Mindent összevetve a OnePlus Nord kijelzője abszolút csúcskategóriás!

Teljesítmény: Messze a csúcstól

Ezt viszont nem mondhatjuk el a teljesítményről, mert az alkalmazott hardver olyan gigantikus erő leadására nem képes, mint amit a mai legjobb (és legdrágább) vetélytársai produkálnak. A 12 GB RAM mondjuk tiszteletet parancsoló, de az Adreno 620 grafikus chipnél, és a nyolc magos Qualcomm Snapdragon 765 procinál is vannak ma már lényegesen jobb megoldások. Itt azért látványosan érződik, hogy fogták visszafogni a költségeket.

Komplex kamerarendszerrel látták el. Forrás: OnePlus

Mindennek eredményeként pedig le kell mondani olyan nyalánkságokról, mint a 8K videórögzítés, a 4K videóvágás, és bizony előfordulhat, hogy a legújabb játékok kicsit akadni fognak csúcsra húzott grafika mellett. De ha valaki hajlandó kompromisszumokat kötni-e téren, akkor ez sem okozhat különösebb problémát. Az Android 10-re épülő saját platformot futtató eszköz sebessége rendben van, de csak megközelíteni tudja a topmobilokat e téren. A stabilitással nincs gond, de ez ma már a belépő szinten is alapelvárás.

Hang, akkumulátor

A beépített hangszórója nem valami nagy szám. Videózáshoz és játékra még elmegy, de zenehallgatást senkinek sem javasolnánk jó szívvel. Sokkal jobb a helyzet, ha csatlakoztatunk egy jobb fül- vagy fejhallgatót, de azért ilyenkor sem lehet vetélytársa a direkt e célra szánt, tervezett eszközöknek. 4115 mAh akkumulátort kapott, amely a trendeknek megfelelően nem cserélhető házilag. A telep kapacitása megfelelő, az üzemidő is, ami használattól függően elérheti a 12-14 órát is akár. A gyorstöltés opció támogatott, viszont a vezeték nélküli töltésről le kell mondani sajnos.

Kamera

Itt is érződik, hogy próbálni faragtak a költségeken, mert a kamerarendszer bár sokoldalú, de azért vannak gyenge pontjai. A 48 megapixeles fő egység nappal kifogástalanul teljesít, de éjszaka már azért előfordulhatnak nem túl látványos képhibák.

Nappal remek fotók lőhetőek vele. Forrás: Origo

Elmosódottságra és némi zajosodásra kell olykor számítani, de azért ilyenkor is lőhetőek vele vállalható képek. Na ez az, ami nem igaz az ultraszéles látószögű kamerára, hiszen ez kevés fénynél elég gyászosan teljesít általában. A színek nem szépek, a zajosodás szembeötlő, szóval ez csak nappal, vagy sok mesterséges fény mellett használható. Igaz, ilyenkor igencsak jó, hangulatos fotókat lehet vele összehozni.

A főkamerával este is lehet vállalható képeket lőni. Forrás: Origo

A két megapixeles makró kamera elviekben arra szolgál, hogy ultraközeli témákat fényképezzünk le, de az az igazság, hogy a végeredmény ritkán elfogadható. Jobban jár az ember, ha a főkamerával csinál egy képet, majd belenagyít utólag. A divatosnak számító, hátteret elhomályosító portré mód nem hiányzik, és teljesen jól is működik.

De az ultraszéles látószöget ilyenkor már jobb elfelejteni. Forrás: Origo

Az egyes beállítások a Professzionális opciót kiválasztva viszonylag szabadon módosíthatóak, tehát nem kell feltétlenül az automatikára hagyatkozni. De az tény, hogy azért kell némi idő, amíg ebbe belejön az ember. És az is igaz, hogy egyáltalán nem olyan komfortos érzés, mintha egy hagyományos fotómasinán babrálnánk az egyes paraméterekkel. A videós képességei nem rosszak, hiszen ugyan 8K nincs, viszont akár 4K anyagok is rögzíthetőek másodpercenkénti hatvan képkockás rögzítési sebesség mellett. Szóval akár a gyors mozgások ultranagy felbontású felvétele is megoldott, valamint a látványos lassítás mód is elérhető.

A szelfikamerát a képernyőbe vágták. Forrás: Origo

Aki szereti magát mutogatni annak fontos lehet, hogy a hagyományos szelfikamera mellé pakoltak egy ultranagy látószögű modult is. Mi ennek sok értelmét nem látjuk, de biztos, hogy van aki ezt tudja használni.

Vélemény

A OnePlus Nord személyében a kínai cég egy ízig-vérig középkategóriás telefont tett le az asztalra. Az tény, hogy bizonyos képességeiben látványosan elmarad a mai topkészülékektől, de mindez az árán is meglátszik. 180 000 forintba kerül jelenleg kártyafüggetlen konstrukcióban, és mivel egy friss, szinte még meleg mobilról van szó, ezért ez az összeg biztos csökkenni fog a jövőben. De ennyit is bőven megér, a tudása az árához képest teljesen jónak mondható.

Kimondottan gyenge pontja nincs, a teljesítménye megfelelő, a kijelzője remek, és lehet vele normális képeket, illetve videókat készíteni.

A nagy tömegek számára pedig ma ez is bőven elég.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!