Újra tőzsdére megy a Playboy

Amazon Original Series "American Playboy: The Hugh Hefner Story" Premiere Event GettyImageRank3 Arts Culture and Entertainment Celebrities Film Industry
2013: Ashley Doris
Vágólapra másolva!
Újra tőzsdére megy a Playboy magazin mögött álló Playboy Enterprises, kilenc évvel azt követően, hogy a vállalat kilépett a nyílt piacról. A Hugh Hefner által alapított médiabirodalom ugyanis összeolvad egy másik céggel.
Vágólapra másolva!

Újra lehet majd kereskedni a tőzsdén a Playboy részvényeivel, kilenc évvel aztután, hogy a Playboy Enterprises médiabirodalom magáncéggé változott, amikor az alapító Hugh Hefner egy 207 millió dolláros üzlet keretében kivásárolta a részvényeket a tőzsdéről. A társaság most azonban nem önmagában, hanem egy másik céggel (Mountain Crest) összeolvadva lép tőzsdére – írja a BBC.

Az összeolvadás 381 millió dolláron határozza meg a Playboy értékét, amelyben benne van 142 millió dollárnyi adósság is.

A Playboy egyébként legutóbb akkor változott meg gyökeresen, amikor idén bejelentették, leállítják a legendás Playboy magazin nyomtatott kiadását. A vállalat jelenleg elsősorban különböző fogyasztási cikkeket forgalmaz.

A Playboy magazin először 1953-ban jelent meg nyomtatásban, de mára alig bírta tartani a versenyt az online riválisokkal, ezért döntött a vezetés a leállás mellett. A híres nyuszis logót azonban megtartották, és ez meg is jelenik a cég által forgalmazott termékeken. A vállalat saját közlése szerint a Playboy 180 országból 3 milliárd dollárnyi eladást produkál.

Az alapítása óta hatalmas változásokon ment keresztül a Playboy Forrás: Getty Images/Central Press

A Hugh Hefner által alapított Playboy Enterprises 1953-ban, a lap első, decemberi megjelenésével indult el a hosszú útján, és a magazin első címlapján Marilyn Monroe szerepelt. Ahogy azonban idővel a digitális média előretört, a vállalatnak új utakat kellett keresnie – ilyen volt például az együttműködés olyan divatmárkákkal, mint a Marc Jacobs.

Hefner 2017-ben hunyt el, 91 éves korában, a családja pedig a következő évben eladta az örökölt 35 százalékos részesedést egy technológiai fókuszú befektetési alapnak.

A Playboy egyébként azóta is közöl cikkeket és fotókat online.

A Mountain Cresttel való összeolvadás várhatóan 2021 elején lesz teljes, majd ezt követően az új cég a Nasdaq részvényindexen szerepel majd. A Mountain Crest egy különleges cég, amely lényegében azt a célt szolgálja, hogy a Playboy kisebb kockázattal lépjen tőzsdére.

Az ilyen jellegű vállalatok egyetlen célja ugyanis az, hogy összeolvadjanak egy másik céggel, aminek következtében az gyorsabban és könnyebben léphet ki a nyílt piacra.

A Playboy vezérigazgatója, Ben Kohn hangsúlyozta, mindig is az volt a szándék, hogy a vállalat visszatérjen a tőzsdére. Hozzátette, a Playboy már most is tervezi a jövőbeni lehetséges akvizíciókat.