Hamis relikviákat foglalt le a NAV a Bayern München-Sevilla UEFA Szuperkupa-meccsen

fbl Horizontal
Sevilla's Moroccan forward Youssef En-Nesyri (L) cries at the end of the UEFA Super Cup football match between FC Bayern Munich and Sevilla FC at the Puskas Arena in Budapest, Hungary on September 24, 2020. (Photo by BERNADETT SZABO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Csaknem 300 hamis - UEFA, Supercup, Bayern München, Sevilla és Adidas logókkal ellátott - maszkot és szurkolói sálat foglaltak le a budapesti UEFA Szuperkupa szeptemberi mérkőzésén az adóhatóság munkatársai - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szombaton az MTI-vel.

A közlemény idézte Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnökét, aki elmondta, hogy az ellenőrizetlen forrásból származó árucikkek súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek.

Az egészség megóvása és a gazdaság védelme érdekében fontos, hogy sportszereket kizárólag márkaboltban vagy ellenőrzött üzletben, hálózatban vásároljanak az emberek - fűzte hozzá.

Hamis eszközöket foglalt le a NAV a Bayern München-Sevilla UEFA Szuperkupa-meccsen Forrás: AFP/Bernadett Szabo

A sportszeripari hamisítás hatalmas károkat okoz a legitim gyártóknak és az európai uniós államoknak - tette hozzá az SZTNH elnöke, aki szerint a probléma nagyságára az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb felmérése is rávilágít.

Ez megállapította, hogy 2013 és 2017 között a sportszeripar értékesítésének 7,7 százalékát hamis termékek tették ki, emiatt csaknem 600 millió eurótól estek el a jogszerűen működő cégek.

Ezzel párhuzamosan megközelítőleg 200 millió eurós veszteséggel számolhattak az uniós tagállamok a sportszektorban és több mint 3000 munkahely szűnt meg az ágazatban az illegális termékek és kereskedelmük következtében a vizsgált időszakban.