Vágólapra másolva!
Az AC Milan a városi rivális Inter legyőzésével négy győzelemmel kezdte a 2020-2021-es szezont, 12 ponttal, 9-1-es gólkülönbséggel vezeti a tabellát, és újra eredményesen futballozik. Ilyen nagyszerű idénykezdet már emberemlékezet óta nem volt az AC Milannál, pedig sikerkorszakokban gazdag klubról beszélhetünk. Lehet, hogy újra nagy csapat épül Milánó piros-fekete felében?

A dicső múlt

Kezdjünk némi történelmi áttekintéssel. Az AC Milan labdarúgócsapatát 1899-ben alapították Milánóban, Lombardiában. A világ egyik legjelentősebb futballklubjának számító egyesület a 20. század elején szép sikereket ért el, 1907-ben már háromszoros olasz bajnoknak mondhatta magát.

A következő sikerkorszakra több mint 40 évet kellett várni, de megérte. Az 1950-es években hazai fronton egyeduralkodóvá vált a csapat, ebben az évtizedben négy alkalommal is bajnokságot nyert, és világklasszis játékosok szerepeltek benne. A svéd támadótrió, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl és Nils Liedholm (becenevén a Gre-No-Li), a világ egyik leggólerősebb csatársorának számított akkoriban, valamint a csapat oszlopos tagjai közé tartozott az olasz klubikon, Cesare Maldini és a világbajnok uruguayi klasszis, Juan Alberto Schiaffino is. A többek között a magyar edzőfenomén, Guttmann Béla által is felkészített milánói alakulat a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK) kifejezetten jól szerepelt abban az időben, viszont a hőn áhított végső győzelemre a 60-as években került sor.

A Gianni Rivera és José Altafini vezette AC Milan 1963-ban első olasz csapatként megszerezte a BEK-trófeát, majd Nereo Rocco együttese 1969-ben is elhódította a legrangosabb európai kupát.

A klub történetének vitathatatlanul legsikeresebb időszaka az 1988-1996-ig tartó periódus volt. Ez idő alatt ötször lett bajnok, valamint háromszor BEK/BL-győztes a milánói óriás. A később többször Olaszország miniszterelnöki posztját betöltő Silvio Berlusconi 1986-ban a klub elnöke és tulajdonosa lett, és olyan klasszis játékosokat igazolt a csapathoz, mint

Roberto Donadoni, Giovanni Galli, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard és Carlo Ancelotti.

A védelemben a 80-as években vált alapemberré Cesare Maldini fia, Paolo, a csapatkapitány pedig a rendkívüli játékintelligenciával megáldott söprögető, Franco Baresi volt.

Arrigo Sacchi, majd Fabio Capello edzősége idején a Milan minden fontos trófeát megnyert, Európa egyik legjobb csapatának számított, szinte legyőzhetetlen volt.

A klub történetének legutóbbi sikerkorszaka a 2000-es évek elejére tehető. A csapat korábbi középpályása, Carlo Ancelotti 2001-ben került a kispadra, és 8 évig tartó munkája során háromszor játszott Bajnokok Ligája-döntőt a Milan, amelyből kettőt meg is nyert (2003, 2007). Ancelotti hazai fronton is minden trófeát begyűjtött egyszer (bajnokság, kupa, szuperkupa), és 2009-es távozásával azóta is betöltetlen űrt hagyott maga után.

Carlo Ancelotti mindent megnyert a Milannal Forrás: AFP/Emilio Andreoli

Olyan futballisták szerepeltek akkoriban a csapatban, mint a klubot leghosszabb ideig, 25 évig szolgáló Paolo Maldini, a 2004-es aranylabdás ukrán csatár, Andriy Shevchenko, a középpálya művésze, Andrea Pirlo, a 2007-ben szintén aranylabdát kiérdemlő brazil zseni, Kaká, és még hosszú ideig lehetne sorolni a klasszisokat.

Ancelotti megreformálta a futballt, és olyan újításokat vezetett be, amelyek előtte nem voltak jellemzőek. Ő kezdte el alkalmazni az úgynevezett „karácsonyfa-formációt" (4-3-2-1), Pirlo számára „feltalálta" a mélységi irányító posztot, az öregedő Maldinit a védelem bal oldaláról középre vezényelte, ahol szintén klasszis teljesítményt nyújtott. Shevchenko is a kezei alatt vált világklasszissá, és felfedezte, majd sikeresen a csapatba építette a tehetséges brazil karmestert, Kakát.

Paolo Maldini 25 éven át szolgálta a Milant, jelenleg a klub technikai igazgatója Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A viszontagságos közelmúlt

Ancelotti távozása óta a Milan kikerült a világ legjobb csapatainak szűk elitjéből, és noha Massimiliano Allegri irányítása alatt 2011-ben a Serie A bajnoka lett,

nemzetközi színtéren hosszú ideje nem alkotott maradandót.

Miután Allegri 2014-ben a Juventushoz távozott, a Milan kispadján elkezdték sorra váltogatni egymást a trénerek. A csapat több korábbi játékosa (Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi, Gennaro Gattuso) is megfordult a klub élén, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Újabb mélypontot jelentett az is, hogy Silvio Berlusconi 31 év után, 2017-ben végül hosszas huzavonát követően eladta csapatát a kínai Yonghong Linek, aki 740 millió eurót fizetett a tulajdonjogokért, majd rögtön 200 millióért erősített az átigazolási piacon.

Ekkor érkezett Mateo Musacchio, Leonardo Bonucci, Andrea Conti, Ricardo Rodríguez, Lucas Biglia, Hakan Calhanoglu, Fabio Borini, André Silva és Nikola Kalinic.

A csapat viszont nem javult annyit, amennyit szeretett volna, egy szerény 6. helyet sikerült elérni. Li rövidesen távozott is, miután minden pénzét felélte, a tartozásokat nem tudta fizetni, a kínai tőkének befellegzett.

Ezt követően egy amerikai illetőségű vállalat, az Elliott Management Corporation tulajdonába került a futballklub, amely jelenleg is birtokolja a csapatot. Gonzalo Higuaín, Lucas Paquetá és Krzysztof Piatek voltak a jelentősebb átigazolások, azonban ők sem váltották meg a világot.

A 2019-2020-as szezont Marco Giampaolóval a kispadon indította a Milan, azonban az első 7 forduló során négyszer is kikapott, így októberben menesztették. Stefano Piolit nevezték ki a csapat élére. Vele se javult eleinte a játék, nem jöttek az eredmények, az Atalantától elszenvedett 5-0-s vereség pedig kifejezetten megalázó volt. Már ekkor arról szóltak a hírek, hogy Ralf Rangnick lesz majd 2020-tól a csapat edzője, azonban két esemény végül meggátolta ezt. Az egyik a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő, a másik Zlatan Ibrahimovic visszatérése.

Zlatan, a király

Mindkettő hasznára vált a csapatnak, ugyanis

a júniusi újraindulást követően rég nem látott szárnyalásba kezdett a lombardiai klub.

A 39 éves „Ibra" szórta a gólokat, a Milan hátralévő 12 meccséből 9-et megnyert, és 3-szor játszott döntetlent. Többek között a Romát, a Laziót és a Juventust is legyőzte, és az Európa Liga-selejtezőt jelentő hatodik helyig küzdötte fel magát.

Pioli szerződését meghosszabbították, az új idénynek is vele vágott neki a csapat. A mostani szezont pedig nem is kezdhette volna jobban. Az Európa Liga főtáblájára ugyan kissé nyögvenyelősen jutott be, viszont a bajnokságot szenzációsan kezdte a "rossoneri".

A Milan az első négy bajnokiját egyaránt megnyerte, közte a múlt hétvégén a városi rivális Inter vendégeként aratott 2-1-es győzelmmel.

A rangadón Ibrahimovic kétszer is betalált.

Ibrahimovic döntötte el az Inter elleni városi rangadót Forrás: AFP/Miguel Medina

Biztató jövőkép

Az biztos, hogy az állandóság fontos szempont ahhoz, hogy egy csapat eredményeket érjen el. Elképzelhető, hogy Stefano Pioli munkája most kezd beérni, jelenleg egy éve edzi a Milant, az utóbbi években nem mindegyik trénernek jutott ennyi idő a kispadon.

Stafano Pioli munkája kezd beérni, az eredmények egyelőre őt igazolják Forrás: AFP/Miguel Medina

Emellett egyértelmű, hogy Ibrahimovic szerződtetése is jó hatással van a csapat játékára. A svéd klasszis tagja volt a 2011-ben bajnokságot nyerő együttesnek, pályafutása során immár másodszor szerepel a Milanban.

Közel 40 éves kora ellenére továbbra is kiváló fizikai állapotnak örvend, egy igazi vezéregyéniség, akire a fiatalok felnéznek.

Fiatalokból pedig nincs hiány, kifejezetten alacsony a csapat átlagéletkora. Az ifjú kor persze nem feltétlenül jelent tapasztalatlanságot, és ez hatványozottan igaz Gianluigi Donnarummára, az első számú kapusra. Donnarumma mindössze 21 éves, de már a 2015-2016-os idény óta ő az első számú választás kapusposzton. 182 Serie A mérkőzés és 20 válogatott találkozó van a háta mögött.

Gianluigi Donnarumma még csak 21 éves, de már tapasztalt, klasszis kapus Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az „új Pirlo" lehet majd a szintén szupertehetségesnek tartott Sandro Tonali. A Brescia által egyelőre csak kölcsönadott középpályás hosszú időre kibérelheti magának a helyet, ha valóra váltja a hozzá fűzött reményeket.

A piros-feketék erősségei közé tartozik továbbá a csapatkapitány, egyben a védelem vezére, Alessio Romagnoli, a technikás portugál támadó, Rafael Leao, a gólerős horvát csatár, Ante Rebic, vagy a 2017 óta a klub alkalmazásában álló török karmester, Hakan Calhanoglu.

Ha a tulajdonos kiléte stabilizálódik, nem kerül sor évente edzőváltásra, és a vezetőség okos, megfontolt átigazolási politikát folytat, akkor létrejöhet egy olyan biztos háttér, amely egy sikeres, európai élcsapat kialakulását segítheti elő a Milan együttesénél. Ez a szezon egy szép korszak kezdete lehet.