Hamarosan már Macek is készülhetnek Vietnámban

apple macbook laptop notebook
Vágólapra másolva!
AirPods Pro füleseket már hónapok óta gyártat az országban az Apple.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a közismert elektronikai eszközgyártók Kínától való távolodása, az elmúlt olyan két évben többek közt az Apple és a Samsung is elkezdték részben más országokban előállíttatni a termékeiket. A jelenségnek alapvetően két oka van: egyrészt a munkások javuló bérei és munkakörülményei miatt anyagilag egyre kevésbé vonzó a kínai gyártás, másrészt pedig az USA esetleges kereskedelmi szankciói, plusz a rájuk adott kínai válaszok nehezen tervezhetővé teszik a helyi termelést.

A kép csak illusztráció Forrás: Tranmautritam / Pexels

Az elektronikai cégek gyártásra kiszemelt következő célországai elsősorban India és Vietnám, hiszen ezekben előnyös összegekért dolgoznak a munkások, plusz fejfájást okozó kereskedelmi korlátozások kialakulásától sem kell tartani. A Reuters értesülései szerint az Apple még a nyáron megkereste a tajvani Foxconnt, hogy az bővítse a vietnámi gyártását, az AirPods Pro után részlegesen a Mac számítógépek előállítását is szeretné átvinni a Kínával határos országba.

Természetesen a gyárak nem nőnek ki egyik napról a másikra a földből, évekre lehet szükség ahhoz, hogy aránylag gyakorivá váljon a „Made in Vietnam" szöveg az elektronikai eszközök címkéin. A témához kapcsolódó érdekesség, hogy kedden a Foxconn bejelentette a 270 millió dolláros tőkével létrehozott FuKang Technology leánycégét, a hírek szerint ez felel majd a következő években az erőltetett iramú, vietnámi terjeszkedéséért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!