A földi élet eredetére adhat választ a visszatért japán űrszonda

Hajabusza-2 japán űrszonda
This handout image released via Jiji Press on December 5, 2020 from the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) shows a computer-generated artist's rendering of the separation of a capsule (centre L), containing a sample collected from the asteroid Ryugu and scheduled for re-entry to Earth and recovery in South Australia on December 6, from the space probe Hayabusa2 (R). (Photo by Handout / JAXA via Jiji Press / AFP) / Japan OUT / --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JAXA / JIJI PRESS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint szombat este landolt az ausztráliai sivatagban a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája, amely több milliárd éves talajmintákkal tért vissza a Földre. Az űrszonda a Ryugu aszteroida felszínéről és felszíne alól szerzett mintákat, amelyek a Naprendszer keletkezése körüli időből származnak.
Vágólapra másolva!

Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát hozott a Földre: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta: a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról,

hogyan alakult ki az élet a Földön"

- mondta Josikava.

Több milliárd éves talajmintákkal visszatért a Földre a japán űrkapszula Forrás: AFP/Handout

Az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá vált, amikor belépett a Föld légkörébe, majd nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílt egy ejtőernyő.

A kapszulát megtalálása után repülőgéppel

Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

A Hajabusza-2 űrszonda a kapszula leválása után ismét távolodni kezdett a Földtől, hogy felvételeket készítsen a kapszuláról. Ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, "1998KY26" aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.