Vágólapra másolva!
Nem akármilyen történetet írt vasárnap este a walesiek büszkesége, az új darts-világbajnok, Gerwyn Price. Az Iceman becenevű dartsjátékos nem is olyan régen még rögbizett, de sportágat váltott, és 35 évesen a dartsosok között lett a világ legjobbja.

2014. január elsején a holland Michael van Gerwen élete első világbajnoki döntőjét nyerte Peter Wright ellen, és átvette a vezetést a világranglistán is. Pár héttel később egy walesi rögbis tűnt fel a PDC Qualifying School versenyén és nyert magának indulási jogot a Pro Tour sorozaton úgy, hogy a lebonyolítási szabályokkal sem volt teljesen tisztában. Hét év telt el azóta, és a walesi rögbis, akit Gerwyn Price-nak hívnak, megnyerte a világbajnokságot, elvette Van Gerwen világelsőségét, és ma már nem rögbisként beszélnek róla.

Rögbi után jöhetett a darts

„Ha ismertem volna minden szabályt, talán el sem indultam volna azon a versenyen.

jó hogy ezt akkor nem tudtam, de most már nem számít" – mondta Price a világbajnoki döntő után.

Gerwyn Price 1985. március 7-én született Cardiffban, és mint sok helyi kisfiúnak, neki is az volt az álma, hogy profi rögbis legyen belőle, és az, hogy egyszer Anglia ellen vezesse az övéit a világbajnoki döntőben. Price meg is tette a megfelelő lépéseket, szépen haladt előre a ranglétrán, walesi színekben egészen az U21-es válogatottig jutott, szerepelt a walesi élvonalban a Cross Keys és a Neath csapatában is, és rövid ideig a Glasgow Warriors játékosa is volt.

Price még rögbi-átékosként:

„Nagyon szép emlékeim vannak a rögbis időszakról, a válogatottságot nagyon jó lett volna elérni. Mindig is erről álmodoztam, de nem mondom, hogy már mindent odaadnék egyetlen válogatottságért. Ha visszamehetnék az időben, sok dolgot másképp csinálnék, több munkát fektetnék a rögbibe, és akkor biztosan másképp alakult volna minden.

de akkor nem lettek volna a sikerek a dartsban" – mondta egy 2020-as podcastben az újdonsült világbajnok, aki amolyan félprofiként űzte a rögbit.

2010-ben, éppen kidobóként dolgozott egy bárban, amikor verekedésbe keveredett. A bunyó után 42 öltéssel varrták össze a fejét és öttel az állát, ezen kívül a szeme is megsérült. Élete nagy lehetőségét végül sosem kapta meg a rögbiben, sorra jöttek a sérülések, a csuklójáról az is kiderült, hogy ehhez a sporthoz túl törékeny.

Nehéz döntést kellett hoznia, de arra jutott, ha itt nem megy, akkor máshol próbál szerencsét. 2014-ben még párhuzamosan rögbizett és lépett a dartstábla elé, de ahogy utóbbiban egyre sikeresebb lett, rájött, hogy inkább abba kellene minden energiáját fektetni.

Balhék a tábla előtt

Azt nem mondhatni, hogy túl sok lenne a hasonlóság a darts és a rögbi között, de Price ugyanolyan heves a tábla előtt is, mint egy átlagos rögbis a pályán.

Szinte minden jó sorozat után a bicepszét mutogatva, kiabálva ünnepelteti magát a színpadon,

ami miatt sok szurkoló nem igazán kedveli, de az „öreg motorosokat" is nem egyszer kihozta már a sodrából a még mindig viszonylag fiatal dartsosnak számító walesi.

Gerwyn Price nem rejti el az érzelmeit Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pförtner

A 2018-as Grand Slam fináléjában éppen a világbajnoki döntőben legyőzött, kétszeres világbajnok Gary Andersonnal akaszkodott össze. A skótot Price ünneplése és hangoskodása borította ki és a szájkarate mellett volt egy kis lökdösődés is. Price-t meg is büntették, egy korábbi meccsen Whitlock ellen is sportszerűtlenül viselkedett, így előbbiért 12, utóbbiért 8 000 font büntetést kapott, és felfüggesztve három hónapra el is tiltották. Később a közösségi oldalain is kifakadt, ezért további 1 500 fontos büntetést is kapott.

Price később elmondta, nem azért ünnepel ilyen harsányan, hogy az ellenfeleit kiborítsa, hanem azért, hogy a saját energiaszintjét kordában tudja tartani, és mentálisan is a megfelelő állapotban tudjon maradni.

„Azt mondják, azért csinálom ezeket, hogy kizökkentsem az ellenfeleket, de én ilyen vagyok, ilyen hatással van rám az adrenalin.

Sokan mondják, hogy milyen jó nekem, hogy a legnagyobb színpadon dartsozhatok, de nekem ez a második opcióm, így nehezen tudnék dönteni. Hogy mit választanék a darts és a walesi válogatott közül? Ha nagyon őszinte lennék, talán a rögbit választanám" – mondta Price még a világbajnoki döntőt megelőzően.

Price a 2020-as világbajnokságon Wrighttal is összeszólalkozott, de később megbeszélték a felek a történteket. Emlékezetes balhé volt az is:

35 évesen a csúcsra ért

Ismerve Price habitusát, talán őt zavarta a leginkább, hogy első világbajnoki címét a koronavírus miatt teljesen üres csarnokban nyerte meg. A PDC képviselőin és a Sky Sports alkalmazottain kívül nem lehettek túl sokan a londoni Alexandra Palace-ben. A szokásos telt házas hangulat ellenére Price nem fogta vissza magát. Sem a játékban, sem az ünneplésben. Fantasztikus sorozatokat produkált, ami után rendre kiszakadt belőle egy-egy hangos „Come on".

Price fantasztikusan játszott, rekordot döntött a világbajnoki döntőben azzal, hogy a hatodik szettben 136,64-os átlagot dobott. Az egész meccsen 100 pont közelében átlagolt, 75 százalékkal dobta a kiszállókat (ez hatalmas teljesítmény) egészen addig, ameddig lőtávolon belül nem került a világbajnoki cím.

Ez azonban teljesen érthető, Price elmondta, meccs előtt és közben is olyan ideges volt, mint korábban még soha. És ne felejtsük el, annak ellenére, hogy Price világbajnok lett, a többi nagymenőhöz képest ő még mindig az út elején jár. Price eddig hat évet játszott a profi dartsosok mezőnyében, miközben fiatalabb éveit a rögbinek szentelte.

Price 2014-ben hat győzelemmel, egy nap alatt szerezte meg a Pro Tour részvételét, és kevesebb mint 12 hónap alatt jutott el addig, hogy indulhasson a PDC világbajnokságán is. A 2015-ös tornán éppen a 2020-as világbajnok, Peter Wright várt rá az első körben, nem is lepett meg senkit, hogy Wright jutott tovább, és éppen Gary Anderson nyerte meg végül azt a tornát. A két skót útját azóta is gyakran keresztezi a walesi izomgolyó.

Price 2015-ben tévés meccsen is bemutatkozhatott, a World Matchplay negyeddöntőjében, ebben az évben le tudta győzni Adrian Lewist és Michael Smitht is, majd 2016-ban a UK Open Qualifiersen a döntőben kapott ki a világelső Michael van Gerwentől, majd a Pro Touron két tornagyőzelme is volt, Peter Wright ellen 0-3-ról állt fel és nyert 6-3-ra, év végére bekerült a legjobb 32-be a világranglistán.

2017-ben Mark Websterrel a válogatott tagjaként szerepelt világbajnoki döntőben, ahol végül a hollandok nyertek, de bejutott a UK Open döntőjébe, ahol kikapott Peter Wrighttól. A soron következő világbajnokságon végre meccset tudott nyerni, rögtön kettőt is: először Ted Evetts ellen, majd Ian White ellen.

A harmadik körben a címvédő Michael van Gerwen ellen 0-2-ről egyenlített, végül 4-2-re nyert a holland dobógép.

2018-ban később Pro Tour és European Tour versenyt is nyert Price, de az igazi áttörés a Grand Slam of Dartson következett. A 2017-es jó eredményei után szabadkártyával indulhatott a Premier League küzdelmeiben, szép lassan egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, az összes jelentős tornán jól szerepelt. A novemberi Grand Slam of Dartsot teljesen esélytelenként nyerte meg. Simon Whitlock és Mensur Suljovic legyőzése után Gary Andersont verte a döntőben, ezzel ő lett az első walesi, aki tévés PDC major-tornát tudott nyerni. Ez a meccs volt egyébként, ami után a PDC megbüntette Price-t.

Gerwyn Price a világ legjobbja lett vasárnap este Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gregor Fischer

A 2019-es világbajnokságon a második körben esett ki, a Premier League-ben éppen csak lemaradt a rájátszásról, Eb-döntőben szerepelt, ahol Rob Crosstól kapott ki, majd megvédte a címét a Grand Slam of Dartson Peter Wright ellenében, az elődöntőben életében először nyert Michael van Gerwen ellen.

Price bejutott a Players Championship döntőjébe is, ahol csak 11-9-re kapott ki van Gerwentől, a világbajnokságra pedig már a második legesélyesebb játékosként érkezett a holland mögött. A tornán a legjobb négy közé jutott, itt a későbbi győztes Peter Wright állította meg. Márciusban bejutott a 2020-as UK Open döntőjébe, ahol Michael van Gerwentől kapott ki, de életében először nyert két tévés tornát is, a World Series of Darts Finalst és a World Grand Prix-t is.

A 2021-es világbajnokságra harmadik kiemeltként érkezett. Előbb döntő szettben verte Jamie Lewist, majd még kiélezettebb csatában nyert Brendan Dolan ellen. A negyedik körben 4-1-re verte Mervyn Kinget, majd Daryl Gurney ellen is csak döntő leg után jutott tovább. Az elődöntőben Stephen Buntingot verte 6-4-re, végül a döntőben 7-3-ra verte „régi jó barátját", Gary Andersont.

Price végül 12 alkalommal dobhatott a meccsért és a világbajnoki címért, amit végül egy dupla ötössel szerzett meg.

A Sid Waddell trófea mellé 500 ezer fontot (eddig ez a dartsosok legmagasabb pénznyereménye) is nyert a walesi, és átvette a vezetést a világranglistán, azon a listán, amit 2014 eleje óta vezetett Michael van Gerwen.

Nézők ugyan nem lehettek, csak a torna első pár napján, de érezhető, hogy egyre kevesebben búgnak, amikor Price a színpadra lép, ez természetes, amikor egy-egy megosztó személyiség egyre eredményesebb is lesz. Price ma már nem csak egy tehetséges versenyző. Bebizonyította, hogy adott a lehetőség, sok munkával, alázattal, szorgalommal, és persze a megfelelő képességekkel nincsenek legyőzhetetlen akadályok.

Elit társaságban

Gerwyn Price mindössze a tizedik játékos, aki világbajnoki címet tudott nyerni a dartsosok PDC által szervezett világbajnokságán.


A névsor:

14 siker: Phil Taylor (1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2013)

3: Michael van Gerwen (2014, 2017, 2019)
2: Gary Anderson (2015, 2016), Adrian Lewis (2011, 2012), John Part (2003, 2008)
1: Rob Cross (2018), Dennis Priestley (1994), Raymond van Barneveld (2007), Peter Wright (2020), Gerwyn Price (2021)

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy világbajnok leszek. Két évvel ezelőtt Michael van Gerwent egy év szabadságra is küldhették volna, akkor is ő vezette volna a ranglistát, ennek fényében, hogy most itt lehetek a vb-címmel, el sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok" – mondta a finálé után Price.

„Az elején éreztem, hogy mindketten feszültek vagyunk, de jól ment a játék, egyre nyugodtabb lettem, éreztem, hogy nyerhetek, de a végére minden megváltozott, őrület lett a végén. Nem tudtam átlépni a célvonalon, úgy éreztem, hogy millió duplát rontottam. Soha nem éreztem ekkora nyomást magamon. Nagyon nehéz volt megdobni a győztes duplát. Amikor Michael vagy Peter csinálja, nagyon könnyűnek tűnik, de nehéz volt" – mondta még Price.

Nézők nem, de ünneplés volt Forrás: twitter.com/OfficialPDC

A fanyalgók talán annyiban lehetnek csalódottak, hogy sem Peter Wright, sem Michael van Gerwen nem került az útjába, de arról nem Price tehet, hogy a címvédőt a harmadik körben Gabriel Clemens, van Gerwent pedig a negyeddöntőben Dave Chisnall eltakarította az útból.

De ez a számok sportja, itt nem lehet elbújni, nem lehet alibizni. Ha rossz formában vagy, kikapsz. Mi, nézők pedig várhatjuk, hogy a legnagyobb színpadon újra összeakadjon egy csúcsformában lévő Michael van Gerwen és Gerwyn Price.