Kevesebb áldozata volt tavaly az emberek és elefántok közötti konfliktusnak Srí Lankán

elefánt
Srí Lankán 7500-ra tehető a vadon élő elefántok száma.
Vágólapra másolva!
Csökkent az emberekkel való konfliktusban elpusztult elefántok száma tavaly Srí Lankán, ahol 2019-ben több elefántot öltek meg emberek, mint a világ bármely más országában.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i Természetvédelmi Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a szigetországban 2020-ban 318 elefánt pusztult el ember és állat konfliktusában, 22 százalékkal kevesebb, mint a rekordot hozó 2019-es évben, amikor 407 elefántot öltek meg emberek.

Bár a dél-ázsiai szigetországban törvény tiltja az elefántok megölését, újra és újra előfordul, hogy termésüket féltő falusaik megmérgeznek vagy lelőnek elefántokat.

Srí Lankán 7500-ra tehető a vadon élő elefántok száma. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-51076898

Feldühödött elefántok 112 ember életét oltották ki Srí Lankán 2020-ban, ez 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
Srí Lankán 7500-ra tehető a vadon élő elefántok száma.

Sajeewa Chamikara környezetvédő a Movement for Land and Agricultural Reform (Mozgalom a Földért és Mezőgazdasági Reformért) civilszervezettől elmondta a BBC-nek ,hogy tavaly az elefánt halálozások 85%-át ember okozhatta. Elmondta, hogy

a közösségek elektomos kerítéseket, mérgeket, és tápláléknak álcázott robbanószereket használtak, hogy megöljék az állatokat.


A BBC World Sercice South Asia rovatvezetője Anbarasan Ethirajan elmondta, hogy a falvak és farmok terjedése Sri Lankan hozzájárul, hogy csökken az állatok tápláléka és vize. A tisztviselők megígérték, hogy az elefántok élőhely és a falusi közösségek közé kerítéseket helyeznek, hogy megoldják a konfliktust.

Egy vasútvonal megy át a dzsungelen. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-37105535

De Chamikra azt is mondta, hogy a kormánynak többet kell tennie, hogy javítsa a védett területek minőségét, úgy mint megoldani az invazív növények problémáját, melyek az elefántok füves területein nőnek. „Fejlesztési tervünk nem környezetbarát. Szükségünk van egy fenntartható fejlődés tervre."-mondta.

Elefántok tucatjait tartják fogságban Sri Lankán, hogy növeljék a turizmusból származó bevételt, míg másokat arra kényszerítenek, hogy masírozzanak a helyi fesztiválokon. A vonatok is pusztítják az elefántokat.

(Forrás: MTI, https://www.bbc.com/news/world-asia-51076898, https://www.bbc.com/news/world-asia-37105535)