A The Guardiant továbbra sem zavarja Baranyi Krisztina antiszemitizmusa

Baranyi Krisztina
Vágólapra másolva!
Válaszolt a V4NA levelére a The Guardian, amelyben a hírügynökség azt firtatta, miért nem foglalkoztak részletesen budapesti riportjukban az interjúalany antiszemita kijelentésével.
Vágólapra másolva!

A The Guardian egy hosszú interjút közölt a magyar főváros, Budapest egyik kerületének polgármesterével. Az interjú apropója, hogy Baranyi Krisztina polgármester a BLM-mozgalomnak akar emlékművet állítani a kerületben.

Mint mondja a cikkben, a rasszista kirekesztés és a rendőri brutalitás elleni fellépés Magyarországon is releváns.

A V4NA megírta, hogy a The Guardiant annyira nem zavarta, hogy maga Baranyi Krisztina is egy antiszemita botrányba keveredett. Ezzel kapcsolatban megkeresték a Guardiant is, hogy egy, a kirekesztésről készült interjúban hogyan tudnak elmenni az interjúalany durva zsidózása mellett szó nélkül.

A V4NA a kérdésében pontosan arra volt kíváncsi, hogy a portál tudatában volt-e annak, hogy Baranyi Krisztina egy hangfelvétel szerint "rohadt, szemét zsidónak" nevezett egy befektetőt?

A lap szóvivője magyarázkodó válaszában azt írta, a kérdésben forgó cikkben megemlítették a Baranyi Krisztináról készült hangfelvételt. A The Guardian ezzel elintézettnek tartja az ügyet egy, a kirekesztésről szóló riportban.

Forrás: V4NA

Arra azonban ügyeltek, hogy a The Guardian olvasói semmiképpen se ismerjék meg teljes részleteiben a botrányt. A cikkben nem szerepel pontosan Baranyi antiszemita megnyilvánulása. Csak annyit írnak, hogy a polgármester azt állítja, kiragadták a kontextusból a szavait, és bepereli a köztévét. Valójában a felvételt egy kereskedelmi csatorna hozta nyilvánosságra, nem a köztévé.

A baloldali lap szerint ezzel ez az ügy le van tudva, nem mentek el mellette szó nélkül.

Arról is hallgatott a lap és a riportalany, hogy a polgármestert egyébként a képviselő-testület tagjai cáfolták, és nem a média. Nem a médiával került szembe a polgármester, hanem saját testületének (NEM KORMÁNYPÁRTI) képviselőivel, ugyanis ők cáfolták Baranyi Krisztina állításait. Többek szerint a kirekesztő kijelentés valóban a polgármestertől származik.

A momentumos Jancsó Andrea a pártja és a Jobbik helyi képviselőit tömörítő Új Pólus-frakció nevében közölte, hogy a szövetség tagjai határozottan visszautasítják Baranyi kijelentéseit.

Közleményükben leírták, hogy az Új Pólus-frakció tagjai semmilyen antiszemita kijelentést nem tettek a nevezett egyeztetés során.

"Baranyi Krisztina polgármester antiszemita kijelentéseit sem akkor, sem most nem tudjuk elfogadni. Értékközösséget továbbra sem tudunk vállalni azokkal a politikusokkal, akik akár nyilvánosság előtt, akár attól elrejtve más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket. A szövetségesekre történő hárítás, antiszemitizmussal történő megvádolása egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavainak súlyát sokadjára képtelen felmérni, és képtelen felelősséget vállalni nem csak az egyszemélyben meghozott döntéseiért, hanem a gyenge pillanataiban kimondott szavaiért sem" - írták.

A lap (The Guardian) azt közölte a V4NA kérdéseivel kapcsolatban, hogy az ügyet megemlítették, de a továbbiakban nem kívánják kommentálni.

A V4NA kérdései a következők voltak:

  • Tudatában voltak-e annak, hogy Baranyi Krisztina egy hangfelvétel szerint "rohadt, szemét zsidónak"nevezett egy befektetőt?
  • Önök szerint ez antiszemitizmusnak minősül-e?
  • Tisztában vannak-e azzal, hogy a magyarországi baloldalon egymást érik az antiszemita botrányok, legutóbb Bíró László, a Jobbik nevű párt politikusa nevezte Budapestet "Judapestnek" a zsidókat pedig "tetűcsúzdásoknak"?
  • Terveznek-e erről is beszámolni kiadványukban?