Figyelmetlenségével okozott halálos balesetet egy derecskei férfi

Vágólapra másolva!
A férfi figyelmetlenül és túl gyorsan hajtott a 33-as főúton, ezért neki ment az előtte haladó autónak, ami emiatt nekiütközött az előtte félreállt teherautónak. A kocsit egy nő vezette, aki nem élte túl a balesetet. A bíróság jogerősen elítélte derecskei férfit.
Vágólapra másolva!

A férfi 2019 július 12-én egy teherautóval és a hozzá kapcsolt pótkocsival haladt a 33-as úton Hortobágy felől Debrecen irányába, nagyjából 85-90 km/h sebességgel.

Ez túl gyors volt, mivel az úton csak 70 km/h sebességgel hajthatnak a teherautók.

A sofőrt a figyelmetlensége és a túl nagy sebesség miatt későn vette észre az előtte megálló autót, és vészfékezés valamint balra kormányzás ellenére nekiment, nagyjából 60 km/h sebességgel. Az autó ettől felgyorsulva nekiment az előtte elromlott és ezért félreálló teherautó pótkocsijának. A kocsi ezek után begurult az út közepére és kigyulladt.

A kocsit egy 52 éves nő vezette, aki olyan súlyosan megsérült a balesetben, hogy pár nappal később a kórházban meghalt.

Az egyenes úton semmi nem zavarta a látótávolságot, így ha a férfi nem figyelmetlen, akkor elkerülhette volna a balesetet, még úgy is, hogy gyorsabban ment a megengedettnél.

A bíróság 2020 szeptember 14-én halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 9 hónap fogházbüntetésre ítélte a férfit, valamint 1 évre eltiltotta a vezetéstől. Az első fokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a férfi és a védője viszont enyhítésért fellebbezett.

Másodfokon a bíróság január 14-én helybenhagyta az első fokú ítéletet, így az jogerős.

Az indoklásban elmondták, hogy a férfi büntetett előéletű, a baleset pedig a figyelmetlensége miatt történt – írja közleményében a Debreceni Törvényszék.