Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán rendezik a Német Kupa idei kiírásában a harmadik fordulót. A német futball 1963-ban elindult új időszámítása során kilencedszer fordul elő, hogy a kupát legtöbbször elhódító Bayern München ebben a körben már nem szerepelhet. A VfL Osnabrück 1978-ban, az Eintracht Braunschweig 1982-ben, az FC 08 Homburg 1991-ben, a Borussia Dortmund 1992-ben, a Fortuna Düsseldorf 1995-ben, az 1. FC Magdeburg 2000-ben és a Holstein Kiel idén a második játéknapon búcsúztatta, míg az FV 09 Weinheim 1990-ben és a TSV Vestenbergsgreuth 1994-ben az első fordulóban.

Ha mindegyik csapat neve nem is ismerős, azért az ezeknek helyet adó helyiségek közül nyolcról már hallhatott az ember. Ám merre kell keresni az utolsóként említettet?

És mi ez a TSV Vestenbergsgreuth?

A klubot 1974-ben alapították, amikor az NSZK megszerezte második világbajnoki címét. A két eseménynek persze semmi köze egymáshoz. A vestenbergsgreuthi fiatalok úgy gondolták, ha már úgyis szeretnek focizgatni, akkor miért ne nevezhetnének valami bajnokságszerűbe, ahol komoly mezben, vonalak határolta pályán játszhatnának. Sokan nem voltak, hiszen az egész faluban nem éltek 1500-nál többen.

A térképen sem könnyű megtalálni, és kevés bajor ember kelt fel valaha is úgy reggel, hogy ma elmegyek, felfedezem Vestenbergsgreuthot.

Mert Bajorországban van, annak is frank részén, vagyis Nürnberg közelében.

A falusi csapat címere Forrás: Origo


Ennek ellenére a nagy FC Nürnberg egyetlen edzőjének sem jutott soha eszébe, hogy esetleg felkészülési meccset játsszon ebben a faluban. Ugyan a település lelkes focistái az alapítás után évről évre fejlődtek, de azért nem volt olyan erős távcső, amellyel látszódtak volna Nürnbergből. Pedig a falusi focisták nagyon igyekeztek, a nyolcadik osztályból indulva 1979-ben már az ötödosztályban játszottak. És ebben az évben már sor került az első nemzetközi meccsükre is, amelyen nagyon tisztességes eredményt értek el:

csak 2-1-re kaptak ki a jónevű CSZKA Moszkvától. Ennek az eredménynek csak egyetlen szépséghibája volt: a vestenbergsgreuthi focisták ezt a vereséget a CSZKA Moszkva jégkorongcsapatától szenvedték el a focipályán.

Igen, a legendás edző, Viktor Tyihonov világverő hokisaitól bizonyultak gyengébbnek. Ez sokat elárul a csapat akkori erejéről.

Ennek ellenére mentek tovább a maguk útján, és 1991-ben már a Bajor Amatőr Bajnokságban játszogattak. Majd eljött a dicsőséges 1994-es év! A TSV Vestenbergsgreuth az SpVgg Ansbach elleni döntőben megnyerte a Középfrank Kupát, majd

a Sváb Kupa győztese, a SC Altenmünster ellen aratott győzelemmel felkerült a Német Kupa főtáblájára.

Ott pedig a bajnok, akkor már nyolcszoros Német Kupa-győztes, háromszoros BEK-győztes Bayern Münchent sorsolták neki. Amelyet ezen a találkozón irányított először a világ egyik legsikeresebb edzője, Giovanni Trapattoni. A találkozót természetesen nem otthon rendezte a kis csapat, hanem a közeli Nürnberg stadionjában.

1994. augusztus 14-én, vasárnap 24.200 néző előtt a Bayern München a következő összeállításban lépett pályára:

Kahn - Helmer, Babbel, Jorginho - Hamann (Schupp), Scholl, Matthäus, Nerlinger, Sternkopf - Witeczek (Valencia), Papin.

Lothar Matthäus és Jorginho akkor már világbajnok volt, Jean-Pierre Papin Aranylabdás, Thomas Helmer, Markus Babbel, Mehmet Scholl és Oliver Kahn két évvel később Európa-bajnoki címet szerzett a német válogatottal.

A Bayern olasz sztáredzője, Giovanni Trappatoni és a csapat világbajnoka, Lothar Matthaus a szédítő pofon után Forrás: Origo

A hazai csapat összeállítását teljesen felesleges leírni, Németországban sincs senki, aki bárkit is ismerne közülük. A 13 pályára lépő fiatalemberből néhány próbálkozott a Nürnbergnél, egyikük az 1860 Münchennél, de komoly tette ezen a meccsen kívül egyiküknek sem volt a sportpályán. Inkább kerüljön szóba, hogy a hobbifocisták milyen szakmában tevékenykedtek a szürke hétköznapokban:

Elektroműszerész – villanyszerelő, bankár, gépész, gyári munkás - diák (nyomdász), orvos, rendőr, mechanikai műszerész, diák - irodai asszisztens (autószerelő).

A német szövetség (ki tudja, miért, talán meglepetést szimatolt?) minden idők egyik legjobb bírójára, Dr. Markus Merckre bízta a találkozót. A Bayern viharosan kezdett, már az első percben gólt szerezhetett volna a brazil világbajnok Jorginho. Ám Ralf Scherbaum kapus bravúrral védett. Nyilván a 21 éves elektroműszerész akkor azt gondolta, hogy bármi történik a további 89 percben, ő már megtette a magáét: védett egy Bayern-támadás után. Ezzel már nem kell szégyenkeznie másnap a kollégái előtt. Aztán ahogy telt az idő, egyre büszkébb lehetett magára, hisz többször is hárította a francia világsztár, Papin próbálkozását, és a később Európa-bajnoki címet és BL-t nyerő Mehmet Scholl sem tudott betalálni a kapujába az első félidőben. Aztán a 43. percben felrobbant a nürnbergi stadion! A 28 éves irodai asszisztens, Wolfgang Hüttner tört be a jobb oldalon a Bayern 16-osára, középre passzolt,

és az ott érkező 21 éves mechanikai műszerész, Roland Stein 3 méterről az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, BL-győztes Oliver Kahn kapujába vágta a labdát.

1-0-s hazai vezetéssel mentek pihenőre a csapatok, és a második 45 percben hiába alakították ki sorra a helyzeteket a világsztárok, nem tudtak betalálni a Scherbaum kapujába.

A pillanat, amikor a kimondhatatlan nevű TSV Vestenbergsgreuth gólt szerez a Bayern München ellen Forrás: Origo

A világ egyik legjobb edzője, Giovanni Trapattoni ezzel a kínos vereséggel debütált Németországban. Amiről persze hazájában is hallottak. A Gazetta dello Sport a címoldalán hozta az eredményt, és azt írta: Trapattoni csapatát egy falu szórakozásból focizgató lakói semmisítették meg. A német újságok pedig igazán jól szórakoztak a mérkőzés kimenetelén, az elemzéseik során még a komolyabbak is szatirikus hangokat ütöttek meg.

Bild: „Kibővült Trapattoni szókincse, most már három szót tud németül: kérem, köszönöm, Vestenbergsgreuth."
Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Jók ezek az augusztusi „Bundesliga profik-amatőrök" mérkőzések, mert megismerhetjük Németország térképét. A mostani meccsig azt gondoltuk, hogy a Vestenbergsgreuth szót csak egy nyelvtörő játék kedvéért találta ki valaki."

Süddeutsche Zeitung: „Szerencsére a Bayernnek vasárnap a Vestenbergsgreuth ellen a Német Kupában kellett játszania, és nem a Bajnokok Ligájában."

Giovanni Trapattoni nyilván nem volt ennyire jó hangulatban, ő egy száraz, szakmai (szóra sem érdemes) értékelést adott a meccs után. Senki által nem ismert kollegája, Paul Hesselbach persze sokkal vidámabb volt, bár ő is tudta, hogy ettől a győzelemtől még nem lett nagy csapat az övé:

A TSV Vestenbergsgreuth egyik játékosa, René Koch ünnepli a győzelmet Forrás: Origo

Szegény vestenbergsgreuthi hősöknek hétfőn reggel már a munkahelyükön kellett jelentkezniük. Majd délután edzés, hiszen szerdán már idegenbeli bajnoki mérkőzésre utaztak munka után. Nem sokkal a nagy Bayern-verés után viszont kiestek a Középfrank Kupából. Az őket legyőző FSV Erlangen-Bruck-nak gratuláló táviratot küldött Uli Hoeness, a Bayern akkori menedzsere.

Azt írta, hogy ami nekik nem sikerült, azt meg tudta tenni az erlangeni csapat.

A Középfrank Kupában tehát nem sikerült folytatniuk az útjukat, viszont a Német Kupában ott voltak a második fordulóban. A saját falujukban fogadták a Homburgot (nem tévesztendő össze a Hamburggal), és 5-1-re legyőzve a legjobb 16 közé masíroztak. Ott 1-1-et játszottak azzal a VfL Wolfsburggal, mely a 12 Bundesliga-bajnok egyike. Ám a 11-es párbajban nem volt szerencséjük, így a farkasok jutottak tovább, és a greuthi csoda ott ért véget.

Emléktáblát avattak a TSV Vestenbergsgreuth játékosainak tiszteletére, ők voltak azok, akik legyőzték a Bayern Münchent Forrás: Origo

Az egyszerűség kedvéért így, Greuthnak becézték azt a gárdát. És volt még egy másik beceneve is: Teekicker. Ezt azért kapta, mert a klub alapítójának, Hans Wedelnek (az ottani Minarik Edének) teákat árusító boltja volt a faluban. És Wedel úr a Bayern elleni diadal után elérte a beszállítójánál, hogy gyártson számára egy különleges terméket. Azóta Vestenbergsgreuth minden lakosa reggelente a pirítósa mellé egy olyan italt iszik, melyet úgy hívnak: 1-0 tea.