Beismerte Brüsszel, hogy büntetni akarták a nemzeti érdekek képviseletét

Vágólapra másolva!
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság beismerte, hogy valóban tervben volt a nemzeti érdekeket az uniós érdekkel összeegyeztethetetlennek tartó etikai szabályzat elfogadása – derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség által nyilvánosságra hozott válaszlevélből.
Vágólapra másolva!

Beismerte az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC), hogy szankcionálni akarta a nemzeti érdekeket.

Az EU zászlói Forrás: V4NA

Ahogy arról az Origo is beszámolt a V4NA hírügynökség híre alapján,

az EESC egy új etikai kódexet fogadott el, melynek tervezetében az érdekütközések közé sorolta a nemzeti érdekek képviseletét.

A cikk megjelenése után két nappal az EESC kiadta a viselkedési szabályzatot, melyben az említett bekezdésben már teljesen más szöveg szerepelt.

A V4NA kérdésére

az EESC sajtóosztálya elismerte, hogy egy korábbi tervezetben szerepelt ilyen, de azt állítják, "több ötlet és javaslat is született".

Állításuk szerint a végleges tervezetet a nemzetközi hírügynökség első levele előtt szövegezték.

Forrás: V4NA

Tehát azt elismerik, hogy a dokumentum valóban létezett. Mivel azt tárgyalták és módosították is, ezzel azt is elismerték, hogy a szervezet vezetősége el akarta fogadtatni azt, azonban ellenállásba ütközött a szervezeten belül is.

Arra ugyanakkor nem válaszoltak, hogy

miért gondolták összeegyeztethetetlennek a nemzeti érdekeket az uniós közös érdekkel, és hogyan lehet definiálni az Unió érdekeit úgy, hogy az NEM egyezik a nemzetek érdekeivel.