Hagyományos módon tartják az idei érettségit, a héten háromszor is várható vakcinaszállítmány

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Vágólapra másolva!
Óvatosságra int az országos tisztifőorvos, mert emelkedőben van néhány járványügyi adat. Müller Cecília arról is beszélt az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy a héten már a háziorvosok is elkezdik az oltást, kapnak Pfizer-, AstraZeneca- és Moderna-vakcinát is. A Szputnyikot egyelőre 2800 fővárosi kaphatja meg.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmében a 9. osztálytól online oktatás zajlik, míg óvodákban és az 1-8. osztályokban jelenléti oktatás. Ezekben az intézményekben belépéskor továbbra is kötelező a testhőmérséklet-mérés, illetve a higiénés szabályok betartása – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi online tájékoztatóján. Hozzátette, a középiskolai jelentkezéshez szükséges írásbeli vizsga rendben zajlott.

Kiemelte, a felvételizők komolyan vették a vizsgákat, a tavalyi átlagnál egy kicsivel magasabb eredményt értek el. A sikeres vizsgák azt is bizonyítják, hogy az online oktatás is hatékonyan zajlik.

Romlanak a járványügyi adatok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hagyományos érettségi lesz

Az érettségi vizsgákra rátérve elmondta, idén is a hagyományos módon tartják meg, a kellő védelmi intézkedések betartásával. A hagyományos érettségi mellett azért is döntöttek, mivel a tavalyi évben bebizonyosodott, hogy az írásbeli és a szóbeli részt is meg lehet szervezni úgy, hogy közben senki ne fertőződjön meg. Maruzsa Zoltán hozzátette, az érettségivel kapcsolatos tájékoztatók már az Oktatási Hivatal oldalán érhetők.

A köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusokat arra kérte,

Idén is hagyományos módon lesz érettségi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Romló járványügyi adatok

1079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 94, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 13 249 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 291 396 fő kapott oltást, közülük 110 395 fő már a második oltását is megkapta – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint az elmúlt napok járványügyi adatai fokozott figyelemre ösztönöznek mindenkit. Az országos tisztifőorvos elmondta,

az összes járványügyi adatot figyelembe véve romlás is látható, mert egyre többen vannak kórházban, és egyre nagyobb a pozitív tesztek aránya.

Körülöttünk is több országban harmadik hullámról beszélnek. A második hullámnak a lefelé tartó fázisában egy megtorpanás látható - mondta Müller Cecília.

Ők kapnak majd Szputnyik V vakcinát

Jelenleg a hatvan év feletti idősek és a hatvan év alatti krónikus betegek oltása zajlik.

A kedden érkező Pfizer-vakcinaszállítmánynak köszönhetően most először már a háziorvosi rendelőkbe is eljuttatnak ebből az oltóanyagból – mondta a tisztifőorvos, aki 560 fővárosi háziorvost arra kért, hogy öt-öt idős személy oltását szervezzék meg az oltópontokon. Ezek a személyek a Szputnyik V vakcinát fogják megkapni.

Müller Cecília elmondta,

a 18 és hatvan év közötti krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával fogják oltani.

Csütörtökön egy újabb AstraZeneca-, míg a hét végén egy Moderna-vakcinaszállítmányt várnak.

A krónikus betegek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegek, a krónikus tüdő- és vesebetegségben szenvedők, a cukorbetegek, a daganatos betegek, valamint a szervtranszplantáción átesettek.

Tiltott házibuli

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb intézkedéseit ismertette: 131 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 113 személlyel szemben azért, mert közterületen nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot; 324 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt; 3190 hatósági házi karantént rendeltek el, és 7786 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Hétfőn a rendőröket csendháborítás miatt riasztották egy Airbnb lakásban tartott házibuli miatt. A lakásban külföldi állampolgárok tartózkodtak, akik direkt a házibuli megtartása miatt bérelték ki az ingatlant. A külföldi állampolgárok ellen eljárást indítottak.

Csak egyfajta mutáns van jelen Magyarországon

Magyarországon eddig 24 esetben mutattak ki brit mutánst, de brazil és afrikai törzset egyelőre nem találtak - mondta Müller Cecília.

Kedden a kilencedik Pfizer-szállítmány érkezik, és a mostani 42 705 fő beoltására lesz elegendő.

Modernából 21 600 vakcinát várnak, és abban reménykednek, hogy ezzel a vakcinával folytatódhat a háziorvosoknál az oltakozás.