Vágólapra másolva!
Magyarországon a magánkölcsönök túlnyomó többségéről még mindig nem készül semmilyen írásos dokumentum, sokan vakon, bármiféle szerződés vagy bizonylat nélkül hajlandóak akár a szomszédjuknak is többmilliós pénzkölcsönt adni. Holott a barátság igazi próbáját a legtöbbször éppen a pénzügyek jelentik, mert az ilyen kölcsönök felét legfeljebb csak részben fizetik vissza. Ha az adós nem fizet, papír híján a kölcsönadók többsége nemcsak a barátságnak, hanem pénzének is búcsút mondhat, pedig nem kéne: aki előre gondolkodik, mindkettőt megmentheti – hívta fel az Origó figyelmét a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki kért már kölcsön pénzt családtagjaitól vagy barátaitól, sokan többször is. Mindez nem meglepő, hiszen kivel nem fordult még elő, hogy kisebb-nagyobb összeget azoktól kért kölcsön, akik nem kérnek se kamatot, se jövedelemigazolást érte.

Pedig felmérések szerint a baráti kölcsönt kérők 40-50 százaléka nem fizette vissza a teljes összeget, részben vagy teljesen adós maradt.

Sokan azonban nem tudják elképzelni, hogy nem kapják vissza a kölcsönadott pénzt, ezért lehet az, hogy a barátoknak, ismerősöknek nyújtott kölcsönök jelentős részéről nem készül semmilyen írásos dokumentum vagy szerződés, vagy ha készül is, sok esetben a későbbi jogérvényesítésre alkalmatlan formában és adatokkal.

Holott érvényes szerződés nélkül jelentősen csökkenhet az esélye annak, hogy a hitelező visszakapja a pénzét, ha az adósa valamilyen oknál fogva nem fizet.

Írásban kell szerződni!

Bármilyen jó barát is kér kölcsönt, mindenképpen érdemes írásban szerződést kötni a kölcsönadásról, ez mindkét felet védi. A szerződésnek tartalmaznia kell a kölcsön összegét, kifizetésének (esetleg a részletfizetés) pontos módját és a visszafizetés esedékességének határidejét, illetve a szerződésszegés következményeit.

Ehhez érdemes ügyvéd vagy közjegyző segítségét kérni.

A kölcsönadás legbiztonságosabb módja, ha még a pénz átadása előtt a felek elmennek bármely közjegyzőhöz és a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglalják. Ebben az esetben a közjegyző – a kölcsönadó kérelmére – azonnal végrehajtást rendelhet el az adós ellen, ha az nem fizet időben vagy pontosan.

A közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés az adóst is védi arra az esetre, ha a kölcsönadó több pénzt követelne tőle vissza, mint amennyiben megállapodtak, vagy korábban akarná visszakövetelni a pénzt, mint azt a szerződésben kikötötték.

A tartozások biztosításának egy másik, egyszerű módja, ha a kölcsönt kérő fél megy el a közjegyzői irodába és egy úgynevezett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz arról, hogy a megbeszélt időpontban megfizeti a tartozását.

Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat olcsóbb, mint egy kétoldalú, közokiratba foglalt szerződés, s későbbi jogvita esetén garanciaként ugyanúgy felhasználható, ugyanúgy végrehajtható. Ez a nyilatkozat nemcsak a tartozás keletkezésekor, hanem később is megtehető.

Egy baráti kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalásának vagy egy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat tételének ugyan van költsége, de sokkal olcsóbb, mint banki hitel felvételének költségei és a kölcsön kamatai.

Ráadásul a közokirat vagy szerződés megléte önmagában is növeli a fizetési hajlandóságot, így nemcsak a pénz kerül vissza jó eséllyel a kölcsönadóhoz, hanem a barátság is megmarad.

Ha a barátság már elveszett, a pénz még visszaszerezhető

Ha nincs közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés vagy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat, és az adós nem törleszt, akkor is érdemes közjegyzőhöz fordulni, hogy bocsásson ki fizetési meghagyást a baráttal, ismerőssel szemben.

Ehhez ugyanis nem kell írásos bizonyítékot csatolni a kölcsönnyújtásról, bár azért nem árt, ha van legalább egy e-mail vagy sms erről vagy a pénz átadásáról, átutalásáról, illetve van tanúja a kölcsönadásnak.

Ilyenkor a közjegyző fizetési meghagyást küld ki az adós címére, amelyben arra kötelezi, hogy fizesse vissza a tartozását a jogosultnak. A fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül az adós barátnak, ismerősnek reagálnia kell.

Forrás: Shutterstock

Ha nem vitatja a követelést ellentmondással, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, ami olyan, mint egy jogerős bírósági ítélet, ez alapján a közjegyző – a hitelező kérelmére – elrendeli a követelés végrehajtását. Így akár néhány héten belül a pénzéhez juthat kölcsönt nyújtó.

Ha a barát, ismerős a kézbesítéstől számított 15 napon belül ellentmondással él a fizetési meghagyással szemben (például vitatja annak tényét vagy összegét), akkor az eljárás perré alakul át és a bíróságon folytatódik.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a fizetési meghagyásos eljárások túlnyomó többsége sikerrel végződik, sőt már önmagában a fizetési meghagyás kézhezvétele – lévén egy hivatalos eljárásról van szó – lényegesen növeli fizetési hajlandóságot – mutatott rá végezetül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.