A bíróságra nem ment el, de Gyurcsánynéval találkozott a csalással vádolt Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődött meg Czeglédy Csaba és a körülötte csoportosuló cégháló működtetőinek milliárdos adócsalási büntetőpere, a DK pedig szokatlanul erősen állt ki a köztörvényes bűnöző mellett, aki ráadásul az ügy első számú vádlottja is. Czeglédy betegségre hivatkozva nem tudott megjelenni a március harmadikai tárgyaláson, ahhoz viszont elég jól érezte magát, hogy egy nappal korábban Gyurcsánynéval találkozzon, amiről ráadásul Gyurcsányné saját Facebook-oldalán be is számolt, akárcsak Czeglédy Csaba egy nappal később, a tárgyalás napján. Volt miről beszélniük: valószínűleg nemcsak a bírósági pert, hanem az ügyvéd számára európai uniós pénzekből biztosított kölcsönt is megvitathatták, amelyet Gyurcsányék cégétől, az Altustól kapott jogtalanul.
Vágólapra másolva!

Czeglédy Csaba nem jelent meg a bíróságon, állítólag beteg volt. A fenti kép is bizonyítja, hogy Gyurcsánynéval találkozott előző nap, és erre a propagandafotósok is elkísérték őket. Gyurcsányné egyébként körbeturnézta az országot, rengeteg fotón látható, hogy maszk nélkül beszélt emberekkel, akik most nyilván egyáltalán nem nyugodtak, hiszen kiderült: Gyurcsány felesége koronavírusos.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Czeglédy Csaba trükkök százaival próbálkozik annak érdekében, hogy elhúzza a bírósági ügyet. A vádlottak közül pedig nemcsak ő, hanem senki sem jelent meg a tárgyaláson, mindannyian beteget jelentettek, emiatt pedig a bíróság annyit tudott érdemben haladni, hogy felolvasták a tizenkilencedrendű vádlott vallomását - aki egyébként lemondott a tárgyalás jogáról.

Nem véletlen, hogy akadályozni szeretnék a tárgyalás előrehaladását, hiszen Gyurcsány Ferenc nemrég hozta nyilvánosságra azt a listát, amelyen Czeglédy Csaba a DK jelöltjeként szerepel a szombathelyi előválasztáson.

Valószínűleg ismét mentelmi jogát kihasználva szeretné elkerülni a börtönt, ahogyan tette 2018-ban és 2019-ben is. Erre azonban most már nem lesz lehetősége, a törvényt ugyanis a parlament megváltoztatta.

Budai Gyula is kiemelte korábban, hogy Czeglédy Csabát hasonló bűncselekmény miatt már jogerősen elítélték. "Ő egy adócsaló bűnöző, a baloldal dédelgetett kedvence és Gyurcsány Ferenc kegyeltje, aki az elmúlt másfél évben közel 150 millió forintos megbízást kapott a DK-s önkormányzatoktól ügyvédi irodáján keresztül" - fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő.

Czeglédy Csaba és Gyurcsányné találkozója nemcsak politikai szempontból érdekes, hanem azért is, mert Gyurcsányék cége, az Altus Befektetési Zrt. európai uniós forrásokból adott kölcsön Czeglédynek.

Az Altus cége összességében 1,5 milliárd forint értékű támogatást kapott eddig, és ebből már több alkalommal adott kölcsön a bűnöző ügyvédnek.

Illusztráció Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ez törvénytelen, hiszen a jogszabályok értelmében az uniós forrásokat sem kölcsönként, sem támogatásként nem lehet továbbadni, ezért Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Központi Nyomozó Főügyészségnél is feljelentést tett februárban,

valamint azt is bejelentette, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Czeglédyt nem csak az Altuson keresztül támogatják Gyurcsányék, mivel az ügyvéd az elmúlt egy évben 150 millió forintot kapott a fővárosi DK-s önkormányzatoktól, közpénzből. Az EU-s forrásokat ráadásul úgy adták kölcsön Czeglédynek, hogy Gyurcsányék tudták, a kölcsön összege más gazdasági társasághoz kerül, mivel Czeglédy Csaba akkori cége már végrehajtás alatt volt.

Gyurcsányné és Czeglédy Csaba március eleji találkozójuk során minden bizonnyal nemcsak a bíróságon bevetendő stratégiát beszélték meg, hanem az Altus által jogtalanul biztosított költségek ügyét is.