30 év börtönre ítéltek egy kilenctagú, Békés megyei csalóbandát

Vágólapra másolva!
30 év börtönbüntetést szabtak ki egy bűnbanda tagjaival szemben, akik ellen sorozatos csalásők, csalási kísérlet, és pénzmosás miatt emelt vádat az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A csalások jelentős részét egy 36 éves, többszörösen büntetett előéletű csanádpalotai és egy 42 éves szintén büntetett előéletű, visszaeső békéscsabai férfi, és társai követték el. A bűnbanda többi tagja bűnsegéd volt, illetőleg a bűncselekményből származó haszonszerzésben működtek közre.

A 2016 februárjától 2017. június végéig terjedő időszakban a csalók

telefonon vagy e-mailben vették fel a kapcsolatot az ország különböző pontjain található cégekkel és vállalkozókkal, és egy ismert, az adott cég profiljához illeszkedő cég nevében kedvezményes áron kínáltak eladásra számukra különféle termékeket.

Az elkövetők jellemzően vasat, műtrágyát, leselejtezett húsos ládákat, hulladékgyűjtő edényeket, csemperagasztót, tévét, raklapokat vagy üzemanyagot kínáltak eladásra olcsón. A megrendelések előre utalt vételára olyan emberek számláira került, akiket munkavállalás címén vagy más módon számlanyitásra vettek rá, majd anyagi részesedés fejében a folyószámlához tartozó netbankos elérhetőség ismeretében a pénzfelvételeknél irányították őket, s így szerezték meg a bűncselekményekből származó pénzt.

A megtévesztettek egy részét azzal keresték meg, hogy valamely gazdasági partnerük bankszámlaszáma megváltozott

és ezentúl az új, az elkövetők által megadott bankszámlaszámra kérték az utalásokat.

A csalással összesen több mint 100 millió forintos kárt okoztak, amely nem térült meg.

A Gyulai Törvényszék 7 vádlottal szemben 1 év 6 hónap, és 9 év közötti időtartamú börtönbüntetéseket szabott ki, ezek közül 2 vádlott esetében a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, egyiküket pedig pénzbüntetésre ítélt. További egy vádlott esetében súlyos betegsége miatt lekülönítésre került az eljárás; vele szemben a bíróság később fog ítéletet hozni. A bíróság ezen felül 105 millió forint kártérítésre kötelezte a vádlottakat, és a 3,2 milliós kitevő bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.