Vágólapra másolva!
A horvát legfelsőbb bíróság helyben hagyta az első fokú testület ítéletét, többek között Zoran Mamicnak, a Dinamo Zagreb vezetőedzőjének 4 év 8 hónapos börtönbüntetését. Egyelőre nem tudni, hogy ki ül majd a csapat kispadján a Tottenham Hotspur elleni Európa-liga-mérkőzésen.

A hírről a Jutarnji List című vezető horvát lap számolt be hosszú cikkben. Ezek szerint a három vádlott, azaz Zoran Mamic, testvére, a korábbi klubelnök, Zdravko Mamic és a legnagyobb horvát klub egykori ügyvezető igazgatója, Damir Vrbanovic ítéletén sem változtattak, igaz, egy vádpontban új tárgyalást tűztek ki. Az ítélet értelmében Zoran Mamicnak 4 év 8 hónapra kell börtönbe vonulnia, míg a Bosznia-Hercegovinában bujkáló Zdravkóra 6 és fél év szabadságvesztést szabtak ki.

Zoran Mamincot utolérte a törvény keze Fotó: Koncz Márton - Origo

A vád szerint többrendbeli adócsalást követtek el a vádlottak, összesen mintegy 24 millió kunát (kb. 3 millió euró) nem fizettek be. Emellett saját klubjukat is megrövidítették, a Jutarnij cikke szerint ezzel egy időben a játékoseladásokon is busás hasznot húzták, miután az átigazolási díjak egy részét a klub helyett a saját számláikra irányították. Ilyen módon is több tízmillió euróval rövidítették meg Európa egyik legjobb utánpótlás-nevelő egyesületét. Olyan sztárok, mint Luka Modric és Dejan Lovren eladásából is óriási hasznot húztak.

A hosszú ideje húzódó ügy, ha látványosan nem is nyomta rá a bélyegét a Dinamo jelenére, hiszen a csapat rendületlenül nyeri a horvát bajnoki címeket, és szinte kivétel nélkül minden évben ott van valamelyik európai kupa főtábláján (idén éppen a Ferencváros győzte le őket a BL-selejtező harmadik fordulójában), de a klub már korántsem a régi fényében tündököl. A szurkolók elfordultak a csapattól, számos alkalommal voltak nagyon komoly tüntetések Mamicék ellen, akik a drukkerek szerint maffiaszerűen működtették a Dinamót.

A csapat csütörtökön az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján fogadja a Tottenham Hotspurt (az első meccset 2-0-ra nyerték az angolok Londonban), és már aligha Zoran Mamic fog a horvát csapat kispadján ülni.