Új témákkal bővítette az MNB a 2021. évi emlékérme-kibocsátási programot

A Szent István király emlékérme arany változatának hátlapja
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) három új témával bővítette a 2021. évi emlékérme-kibocsátási programját, így idén összesen tizennyolc témában, három korábbi sorozatot folytatva, két újat indítva, 31 emlékérme kibocsátását tervezi. Két arany, tizenegy ezüst és hat önálló színesfém emlékérme, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a kivételesen gazdag idei programban - számol be arról az MNB.
Vágólapra másolva!

Az MNB emlékérme-kibocsátási tevékenységének fő fókuszában a figyelemfelkeltés, az ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása és méltó megőrzése áll, amihez jól illeszkednek az idei emlékérme-kibocsátási program új tematikái is.

2021 májusa és novembere között hazánk tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnöki tisztségét. A külpolitikai jelentőségű esemény lehetőséget teremt Magyarország imázsának formálására, illetve az Európa Tanács hazai ismertségének növelésére,

ezért az MNB 2000 Ft névértékű színesfém emlékérme kibocsátásával tervezi felhívni a figyelmet a magyar elnökségre.

Győr megyei jogú város idén ünnepli városi rangra emelésének 750 éves évfordulóját, mely alkalomból az MNB különlegesen

magas példányszámban bocsát ki a hagyományos címletektől eltérő, 750 Ft névértékű színesfém emlékérmét.

A 2021. januárban kibocsátott Szent István király emlékérme arany változatának hátlapja Forrás: Magyar Nemzeti Bank

2021-ben ünnepli továbbá a Szegedi Tudományegyetem fennállásának centenáriumát. A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik tudományos fellegvára, 2010-től kutatóegyetem, 2013 óta kiemelt felsőoktatási intézmény. Alapítása óta kiemelkedő kutatási tevékenység folyik az Egyetemen, aminek emblematikus alakja a Nobel-díjjal is jutalmazott Szent-Györgyi Albert. A Szegedi Tudományegyetem tiszteletére a korábbi, hasonló tematikájú emlékérmékhez (Pécsi Tudományegyetem (2017), Semmelweis Egyetem (2019)) igazodva,

standard paraméterű ezüst és színesfém emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank.

A 2021. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik: egyedi megoldások (mint pl. az aranyozott inlay kivitel), különleges méretű, rendhagyó címletű emlékérmék tarkítják a programot. A korábbi években megkezdett és a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok folytatódnak idén is, illetve két új emlékérme-sorozatot indít az MNB. A programban neves művészek, jeles történelmi személyek, hazai vonatkozású nemzetközi események, kiemelkedő sportesemények egyaránt megjelennek az érméken. Néhány tematikánál – az előzetes felmérések során mutatkozó igények alapján – az MNB módosította a maximálisan verhető példányszámot.

Az MNB 2021. évi emlékérme-kibocsátási programját az MNB honlapján elérhető táblázat mutatja be részletesen.

Az emlékérmék képi megjelenítését a grafikai terveket, tervezett kibocsátási időpontot is tartalmazó 2021. évi emlékérme-kibocsátási program tartalmazza, amely ide kattintva érhető el.

Az MNB a 2021. évi érmekibocsátási programjában is érvényesíti azt a 2014 óta érvényben lévő alapelvet, hogy

minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is megjelenjen.

Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.