Legjobbak és legrosszabbak: akik egyszerre versenyeztek az Oscarért és az Arany Málnáért

Vágólapra másolva!
Glenn Close idén egyszerre kapott Oscar- és Arany Málna-jelölést a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) női mellékszerepéért. Nem túl meglepő módon az ilyesmi nagyon ritka: mindössze kétszer fordult elő, hogy valakit egyazon alakításáért jelöltek volna legjobbnak és legrosszabbnak. Az pedig még sosem fordult elő, hogy valaki egyazon munkáért elnyerje az Oscart és megkapja a szégyendíjat. A nyolcszoros Oscar-jelölt Glenn Close szerezheti meg először ezt a kétes dicsőséget. És erre van is reális esélye, hiszen nyolc jelölés után már ideje lenne megkapnia a legfontosabb amerikai filmes elismerést, ugyanakkor a kritikák alapján a Vidéki ballada az amerikai álomról az Arany Málna-díjátadón is tarolhat. Az viszont már tízszer is előfordult a filmtörténetben, hogy egy színészt ugyanazon évben jelöljenek mindkét díjra, azaz a díjszezonban egyszerre drukkolhasson az Oscar-díjáér és az Arany Málna-díja ellen. Mutatjuk a tíz, igencsak felemás évet zárt színészt.
Vágólapra másolva!

James Coco

Az Arany Málna-díj történetének második évében, 1982-ben a színész a Csak ha nevetek (Only When I Laugh) című filmjéért egyszerre lett Oscar-jelölt (férfi mellékszereplőként) és Arany Málna-jelölt ugyanazért az alakításért. A Neil Simon kulisszák mögött játszódó színdarabján alapuló filmben a színész a hősnő (Marsha Mason) közeli barátját alakította, meglehetősen önazonos szerepben (színészt játszott, akinek épp nincs munkája). James Cocóval ez szerencsére nem történt meg: bár az Oscar sem lett az övé (John Gielgud kapta a díjat Arthur-ért), az Arany Málna sem ártott a hírnevének (Steve Forrest vihette haza az Anyu a sztár-ért). A színész mindenesetre egy évtizeddel sem élte túl a kettős jelölést, 1987-ben, 56 évesen szívrohamban halt meg.

Amy Irving

Érdekes módon listánk második szereplője rögtön a második (és egyben 37 évig, Glenn Close jelöléséig az utolsó is volt) a filmtörténetben, akit ugyanazért az alakításáért jelöltek legjobbnak és legrosszabbnak. Amy Irving Barbra Streisand debütáló rendezésének, a Yentl-nek a női mellékszerepéért kapott Oscar-jelölést és Arany Málna-jelölést is. A lengyel zsidó miliőben játszódó "férfinak öltözős" musical zenéje (amit többek közt a három Oscar-díjas Michel Legrand jegyez) szintén egyszerre kapta meg mindkét jelölést, az Oscart viszont el is vitte. A film látványvilága és dalai további három Oscar-jelölést értek, a főszerepet is eljátszó Barbra Streisandet pedig színészként jelölték még Arany Málnára (miközben a Golden Globe-ot elnyerte a rendezői kategóriában). Amy Irving elől az Oscart Linda Hunt vitte el A veszélyes élet éve című filmért, az Arany Málnát pedig a két filmért is jelölt Sybil Danning (Chained Heat, Herkules, a világ ura).

Jack Nicholson

Meglepő név az Arany Málna-jelöltek listáján a három Oscar-díjas, több mint három évtized alatt összesen tizenkétszer jelölt színészlegenda, aki 1993-ban zárt ilyen felemás évet. Hogy nem kapta meg az Egy becsületbeli ügy-ért a mellékszereplői díjat, amiatt nem volt különösebb oka bosszankodni, mivel ekkor már túl volt két díjon és kilenc jelölésen, annak pedig kimondottan örülhetett, hogy nem kapta meg élete első és máig utolsó Arany Málna-jelölését, amit két filmért kapott legrosszabb színészként: az egyik a Hoffa, Danny DeVito rendezésében és David Mamet tollából, a másik pedig a Zűrös manus. Előbbi filmet, amiben Jimmy Hoffát, a fuvarosok szakszervezetének rejtélyesen eltűnt vezetőjét formálta meg, két Arany Málna-díj mellett (legrosszabb színész és rendező) jelölték két Oscar-díjra is (smink és operatőri munka). Hoffáról legutóbb Martin Scorsese készített filmet Robert De Niro, Joe Pesci és Al Pacino főszereplésével (Az ír), immár Arany Málna-jelölések nélkül.

Uma Thurman

A színésznő egyetlen Oscar-jelölését a Ponyvaregény női mellékszerepéért kapta 1995-ben, amit kissé beárnyékolhatott egy Arany Málna-jelölés a Néha a csajok is úgy vannak vele női főszerepéért. Pedig alkotógárdája alapján utóbbi film is ígéretes projekt lehetett a maga idejében: Gus Van Sant rendezte olyanok főszereplésével, mint Lorraine Bracco, Angie Dickinson, Sean Young, Keanu Reeves és John Hurt. Alighanem túl sokat vártak Tom Robbins 1976-os regényének megfilmesítésével, mindenesetre a film a kritikusoknál és a kasszáknál is nagyot bukott. Bár a film több orgánumnál is felkerült az év legrosszabb filmjeinek listájára, csak Thurmant és Sean Youngot jelölték Arany Málnára, és egyikük sem kapta meg a díjat. Thurman elől az Oscart Dianne Wiest vitte el a Lövések a Broadwayn-ért, az Arany Málnától pedig Sharon Stone mentette meg (Vágyak vonzásában, A specialista). Thurmannek később sajnos szoknia kellett az Arany Málna-jelöléseket, kapott a Batman és Robin-ért és a filmtörténet szemétdombjára szintén okkal került 1998-as Bosszúállók-ért.

Christopher Walken

Jack Nicholsonhoz hasonlóan Christopher Walkennél is volt már egy Oscar-szobor A szarvasvadász című 1978-as klasszikus mellékszerepéért, amikor 2003-ban egyszerre jelölték Oscar-díjra a Steven Spielberg rendezte Kapj el, ha tudsz mellékszerepéért, valamint Arany Málnára A házimaci mellékszerepéért. Előbbi filmben Walken Leonardo DiCaprio főhősének az apját formálta meg, és bár csak a harmadik legnagyobb szerepet kapta DiCaprio és Tom Hanks mögött, volt esélye a díjra, mivel elnyerte ugyanezzel az alakításával a BAFTA-t és a színészcéh díját is (a szobrot végül Chris Cooper kapta az Adaptáció-ért). A házimaci-ról viszont nem is kell többet tudni annál, hogy egy Disney-kalandpark attrakcióján alapul a története. Walken szerencséjére a legrosszabb mellékszereplőnek járó díjat Hayden Christensen kapta a Star Wars II. rész - A klónok támadásá-ért, viszont míg Walken több Oscar-jelölést máig nem kapott, a következő évben rögtön két filmjéért is jelölték Arany Málnára (Gengszterrománc, Kenguru Jack), mintha csak azt nehezményezték volna, hogy A szarvasvadász, a Ponyvaregény és a Tiszta románc zseniális színésze egy ideje nem válogat a felkérések között.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!