A kazah-magyar együttműködés megmutatja, miért sikertörténet a keleti nyitás

Szijjártó Péter, kazahsztán
Vágólapra másolva!
A kazah-magyar együttműködés jól érzékelteti, hogy miért és hogyan lett sikertörténet Magyarország 11 évvel ezelőtt elkezdett, keleti irányú nyitása - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kazah fővárosban kazah hivatali partnerével közös sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

Közölte, a két ország kapcsolatát a kölcsönös tiszteletre alapozza, és nem akar foglalkozni egymás kioktatásával, nem szól bele egymás belügyeibe. A gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban - tette hozzá.

A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most, a koronavírus-világjárvány idején, s míg a világkereskedelmi forgalom értéke a járvány miatt tavaly kilenc százalékkal csökkent,

Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt.

Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élőállat kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország - fejtette ki Szijjártó Péter.

Az Eximbank 70 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, és kedden a bank képviseletet nyit Nur-Szultanban - mondta.

- jelentette ki a miniszter. A Richter immár 98 gyógyszert forgalmaz, és az idén 24 millió dollárnyi forgalomra számít Kazahsztánban, több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, és a 18. helyen áll a piaci részesedésben.

A Heller-Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio egy négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban. Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, megindult a magyar kukoricavetőmag-előállítás ott. Ezenkívül előkészítés alatt állnak a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyak, és a kazah értéktőzsde fejlesztésében is nagyon komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter és Szijjártó Péter Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégek számára az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez. Ebben támogatja Magyarországot a kazah kormány - mondta.

Hozzátette, a Wizzair júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban.

A miniszter szerint oktatási területen is nagyot lépett előre a két ország,

a kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott 250 helyre az idén már 1484 hallgató pályázott.

Így már több mint ezer kazah hallgató tanul majd magyar egyetemeken. Kedden a legjelentősebb kazah egyetemen,

a nur-szultani Eurázsiai Egyetemen megnyitják a magyar lektorátust, és szeptembertől megindul ott a magyar nyelv oktatása

- közölte.

Kifejtette, az eurázsiai kapcsolatok fejlesztése egyértelműen európai érdekké vált, és ebben Közép-Ázsia fontos szerepet játszik, ezen belül pedig Kazahsztán az egyik főszereplő.

Ezért Magyarország minden erejével támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének fejlesztését,

és elkötelezettek a vízumkönnyítés mellett.

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa lett a korábbi kazah külügyminiszter, Kairat Abdrahmanov, aki rendkívül korrekten áll hozzá feladatához a kárpátaljai magyar közösség szempontjából, érti a kárpátaljai folyamatokat. Látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő folyamatos jogsértéseket - mondta Szijjártó Péter.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette: Magyarország közeli szövetségese Kazahsztánnak, és az egyetlen ország Közép és Kelet-Európában, amely egyúttal stratégiai partnere.

- jelentette ki.

- mondta. Magyarország támogatja Kazahsztán minden kezdeményezését a nemzetközi porondon, ami kedvező feltételeket teremt a kapcsolatok fejlődéséhez - tette hozzá.

Tileúberdi megköszönte Magyarországnak, hogy a járvány kezdetén segített 400 kazah állampolgárnak hazatérni, valamint, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár decemberben humanitárius segítséget nyújtott Kazahsztánnak.