A világgazdaság növekedésébe is beleszólhat a chiphiány

TSMC Taiwan Tajvan chip gyár chipgyár
Vágólapra másolva!
A világgazdaság növekedése is lelassulhat, az infláció pedig jelentősen megemelkedhet, ahogy egyre súlyosabb a chiphiány a technológiai szektorban. Az egyre növekvő kereslet mellett ugyanis továbbra is súlyosan akadozik a termelés.
Vágólapra másolva!

A globális gazdaság talpra állását is érezhetően visszafoghatja, ha nem oldódik meg a globális chiphiány a technológiai szektorban. A kereslet ugyanis folyamatosan bővül, miközben a termelés már hónapok óta nem tudja tartani a lépést. A chipekre pedig számos iparágban óriási szükség van, az autóipartól az elektronikai cikkekig – írja a CNBC.

Különösen komoly gondot okozhat a hiány az Egyesült Államokban, ahol a technológiai szektor a gazdasági aktivitás egyik motorját adja.

A Goldman Sachs elemzése szerint 2021-ben a chiphiány komoly inflációs nyomást is okoz, és várhatóan 3 százalékkal emeli meg az érintett termékek árait. Ez önmagában talán nem tűnik súlyosnak, de a teljes inflációt mégis ez az egyetlen tétel 0,4 százalékponttal dobhatja meg az év hátralévő részében, ami jelentős hatásnak számít.

Noha a Goldman szerint arra nem kell számítani, hogy a gazdasági növekedés drámaian visszaesne a chiphiány miatt, de a 2021-es hatás így is érezhető lehet. A bank úgy számol, hogy akár 1 százalékkal is visszaeshet az amerikai gazdasági aktivitás egésze, de valószínűbb a 0,5 százalékos visszafogás.

Egyre égetőbb a globális chiphiány Forrás: AFP/Imaginechina/Chen bin

Az USA azért is van speciális helyzetben, mert bár a félvezetők mindössze 0,3 százalékát adják az amerikai gazdasági kibocsátásnak, közvetett módon a GDP 12 százalékához járul hozzá az iparág.

A Goldman közgazdásza, Spencer Hill kiemelte, a chiphiány csak az autóiparban 2-6 százalékos kibocsátás-csökkenést idézhet elő.

Az autószektorban egyébként több gyártó is visszafogta már a termelését, épp a chiphiány következtében.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint a chip az új olaj a világgazdaságban. A TS Lombard közgazdásza, Rory Green szerint ahogy a világ egyre inkább össze van kötve a technológia által, valamint az automatizáció és a zöld megoldások szerepe is megnőtt, a chipek váltak a globális gazdaság egyik legfontosabb „nyersanyagává".

Mindazonáltal a Goldman szerint az inflációs hatások várhatóan nem tartanak majd hosszú ideig,

ugyanis arra lehet számítani, hogy a chipgyártás az idei második felében vagy 2022-ben már érezhető növekedésnek indul, stabilizálva a kínálati oldalt.