Vágólapra másolva!
Német győzelemmel kezdődött a 42. Tour de Hongrie. A mezőny Siófokról rajtolva a Somogyi-dombságot átszelve Kaposváron ért célba, és végül Phil Bauhaus lett a leggyorsabb, aki sikerének köszönhetően a sárga trikót is felveheti csütörtökön.

Helyszíni tudósítás

Míg tavaly az ország Dunától keletre lévő felén volt a hangsúly az útvonalban, addig idén egy szakasz kivételével a Dunántúl a helyszíne az eseménynek. Első bázisunk Siófok, ahol a kedd esti csapatbemutatóra is sor került. Maga a viadal is a Fő téren, a Víztorony árnyékában kezdődött volna el, amennyiben nem szemerkélő esőben rajtoltak volna el.

A siófoki víztorony elől indult a 42. Magyar Körverseny Forrás: Tdh.hu/Vanik Zoltán

A szerdai etap hossza 173 kilométer volt, és Balatonföldvárig egészen a főút mentén haladt a verseny. Onnan dél felé kanyarodott a peloton, hogy nekivágjon a Somogyi-dombságnak, és az egyetlen kategorizált emelkedőre feltekerjen Igalhoz.

Mire odaért a karaván, addigra kialakult egy háromfős szökevénycsoport, így a három és fél perccel a többiek előtt haladó Patryk Stosz, Diego Sevilla, Fabio Van Den Bossche trióból került ki a hegyi trikóval együtt járó hajrá győztese. Végül a lengyel versenyző lett az, aki a 2. szakaszon a piros színű mezt magára öltheti majd.

A Somogyi-dombság lankái adták a hátteret a Tour de Hongrie első szakaszának Forrás: Tdh.hu/Mario Pertorini

Ezután a mezőny visszakanyarodott a Balaton partjára, majd Balatonbogláron, a Gömbkilátó lábánál egy újabb sprint zajlott pár másodperces időjóváírásért, amit szintén Stosz húzott be. (Balatonföldváron Edward Theuns volt a leggyorsabb) Úton Kaposvárra egy pirosan villogó vasúti átjáró is megnehezítette az elől lévők dolgát, ahol pár pillanatra meg kellett állniuk.

A somogyi megyeszékhelyre beérve már egy perc alatt volt a három bringás előnye, így nem volt kérdés, hogy a végére utolérik őket. Amikor annyira erős csapatok üldöznek, mint amilyen az egyaránt világszínvonalt képviselő Astana, a Trek-Segafredo és a Bahrain-Victorious, ebben semmi meglepetés nincs. Viszont még mielőtt a szökevények befogásra kerültek volna, Stosz megnyerte a harmadik részhajrát is.

Phil Bauhaus óriási győzelmet aratott Kaposváron Forrás: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Legtovább a belga Van Den Bossche bírta, de hét kilométerrel a vége előtt őt is lehagyták.

A szakaszgyőzelem Phil Bauhausé lett.

A német sprinter legyőzte a tavaly ötből három etapot is nyerő Jakub Mareczkót. Fantasztikus hajrájának köszönhetően Bauhaus az összetett első helyén álló versenyzőnek járó sárga trikóban tekerhet a 2. szakaszon.

Az idei Tour de Hongrie-n összesen 12 magyar kerékpáros vehet részt, közülük a nyitányon a legelőkelőbb helyen Karl Ádám ért a célba. A magyar válogatott mezében tekerő versenyző a 17. pozícióban zárt a somogyi megyeszékhelyen.

A következő szakasz hazánk talán legszebb részén fog menni, Balatonfüredről indulva a Balaton-felvidéken és Hévízen át Nagykanizsán ér majd véget. A táv 183 kilométer lesz.

Tour de Hongrie, 1. szakasz
Siófok - Kaposvár, 173 km
1. Phil Bauhaus (német) Bahrain-Victorious 3:54:22 óra
2. Jakub Mareczko (olasz) Vini Zabú, azonos idővel
3. Jordi Meeus (belga) BORA-hansgrohe a.i.
...17. Karl Ádám (magyar) magyar válogatott, a.i.