Három angol vezeti a világ legértékesebb focistáinak rangsorát

fbl Horizontal
Manchester City's English midfielder Phil Foden (L) runs away from Manchester United's English striker Mason Greenwood (C) and Manchester United's English defender Aaron Wan-Bissaka (R) during the English Premier League football match between Manchester City and Manchester United at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 7, 2021. - Man Utd won the game 2-0. (Photo by Laurence Griffiths / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Kiszorult a világ tíz legértékesebb labdarúgója közül a 200 millió euróval nem régen még a legdrágábbnak számító Paris Saint-Germain-csatár, a világbajnok Kylian Mbappé - a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) felmérése szerint.

A CIES friss toplistáját a Manchester City 21 éves válogatott játékosa, a támadó középpályás Phil Foden vezeti, akinek becsült piaci értéke 190,2 millió euró. Mögötte további két manchesteri, de már a Unitedet erősítő futballista, Mason Greenwood és Marcus Rashford következik, előbbi értékét 178, utóbbiét 159,1 millió euróra taksálja a sporttudományi központ. Hiába a magas érték, ez sem volt elég, hogy Greenwood beférjen az Európa-bajnokságra készülő angol válogatottba.

A számtalan kor- és gólrekordot megdöntő norvég csatár, Erling Haaland csak negyedik, őt egy újabb manchesteri játékos, a United portugál középpályása, Bruno Fernandes követi. Mivel a tizedik helyre még a Chelsea fiatalja, Mason Mount is befért, a top 10-ben öt Premier League-játékos található.

A lista talán leginkább vitatható pontja, hogy csak a 12. helyre találták érdemesnek a Paris Saint-Germain és a francia válogatott világbajnok szélsőjét, a még mindig csak 22 éves Kylian Mbappét, akinek a piaci értéke szinte megfeleződött az elmúlt egy-két évben.

A legértékesebb futballisták élcsoportja a CIES-nél (euróban):
1. Phil Foden (Manchester City) 190,2 millió
2. Mason Greenwood (Manchester United) 178 millió
3. Marcus Rashford (Manchester United) 159,1 millió
4. Erling Haaland (Borussia Dortmund) 155,5 millió
5. Bruno Fernandes (Manchester United) 154,3 millió
6. Frenkie de Jong (FC Barcelona) 138,7 millió
7. Pedri (FC Barcelona) 133,2 millió
8. Alphonso Davies (Bayern München) 131,6 millió
9. Joao Félix (Atlético Madrid) 127,8 millió
10. Mason Mount (Chelsea FC) 123,6 millió
...12. Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) 118,3 millió